Novo istraživanje rasvijetlilo najveću arheološku prevaru

Pronalasci u Piltdownu svojevremeno su bili naučna senzacija jer su predstavljali dugo očekivanu “izgubljenu kariku” koja potvrđuje evolucijsku teoriju Charlesa Darwina

Istraživači su koristeći moderne forenzičke tehnike došli do novih spoznaja o jednoj od najvećih nauučnih prevara, takozvanog “Čovjeka iz Piltdowna” i uvjereni su u identitet krivca.

Lažni fosilni ostaci “karike koja nedostaje” između majmuna i ljudi, postavljeni u šljunak blizu engleskog sela Piltdowna, bili su sastavljeni od čeljusti i zuba jednog orangutana i dva ili tri seta ljudskih kostiju, uz pomoć ljepila za zube, otkrili su istraživači.

Smatraju kako njihovo istraživanje potvrđuje da iza prevare stoji Charles Dawson, amaterski arheolog koji je 1912. godine “otkrio” fosile u Piltdownu i koji je od tada glavni osumnjičenik.

Istraga koja je provedena analizom DNA, preciznim mjerenjima, spektroskopijom i drugim tehnikama, objavljena je u časopisu Royal Society Open Science na 100. godišnjicu Dawsonove smrti.

“Ovo je fascinantna potraga za krivcem koja pokazuje kako se novom tehnologijom mogu riješiti stari problemi”, rekao je paleoantropolog Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Pronalasci u Piltdownu svojevremeno su bili naučna senzacija jer su predstavljali dugo očekivanu “izgubljenu kariku” koja potvrđuje evolucijsku teoriju Charlesa Darwina. Trebale su proći četiri decenije da bi se to navodno otkriće pokazalo lažnim.

“Prevara je unazadila proučavanje ljudske evolucije za nekoliko godina, pogotovo u Britaniji, jer su na nju nasjeli neki od istaknutijih stručnjaka”, rekao je Stringer.

Stručnjaci smatraju kako su Dawsonovi motivi bili slava i priznanje naučne zajednice, a nedavne analize njegove kolekcije fosila otkrile su još prevara.

Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti