Nikad ga nisu našli: Oteo avion, uzeo milion dolara i skočio van

Odustajemo od jednog od najdužih i iscrpljujućih slučajeva u našoj istoriji, objavio je FBI. Na taj su se potez odlučili jer istraga ni nakon 45 godina nije urodila plodom, a sve donedavno je crpila poprilične resurse na svim razinama.

Sve je započelo 24. novembra 1971. godine kada je muškarac u četerdesetima i poslovnom odijelu kupio jednosmjernu kartu od Oregona do Seattlea, a predstavio se lažnim imenom, kao Dan Cooper. Čim je avion poletio, Cooper je stjuardesi Florence Schaffner predao papirić. Misleći da se radi o telefonskom broju još jednog usamljenog muškarca, ona je pospremila papir ne obraćajući previše pažnje na njega. Kada je to vidio, Cooper ju je pozvao do sebe i na uho joj šapnuo da bi ipak trebala otvoriti poruku jer on ima – bombu.

dan2

Svjedoci tvrde da ju je pred njom otvorio i pokazao joj hrpu žica. Je li to zaista bila bomba ili ne ni danas niko ne može tvrditi sa sigurnošću.

Schaffner ga je kasnije opisala kao vrlo uglađenog muškarca koji je bio ljubazan, miran i komunikativan.

– Uopšte nije bio nervozan. Bio je vrlo ugodan, bez i trunke agresije. Bio je miran cijelo vrijeme, prisjetila se druga stjuardesa Tina Mucklow. Da stvari budu još čudnije, Cooper je platio svako piće koje je naručio, a tražio je i obroke za osoblje dok su stajali u Seattleu i čekali polijetanje za Mexico City.

Nakon što je avion sigurno sletio u Seattle, muškarac je zatražio da svi putnici napuste avion, kao i da mu se preda 200 hiljada dolara (danas bi to bilo više od milion dolara) u gotovini i – četiri padobrana. Čim je to ispunjeno, zatražio je da avion poleti prema Mexico Cityju. Samo nekoliko minuta nakon što je avion opet poletio, Cooper je otvorio bočna vrata na avionu i s novcem i padobranom se bacio iz aviona.

dan3

Taj je slučaj već sljedećeg dana zaintrigirao cijele SAD, a osim službene istrage koju je vodio FBI, brojni su amateri i privatni istražitelji pokušali otkriti što se dogodilo s Cooperom. On naime više nikad nije pronađen ni mrtav, a ni živ. Jedini dokazi pronađeni su 1980. godine kada je dječak pronašao dio crne kravate, dio padobrana i 5800 dolara sa serijskim brojevima koji su se poklapali s novčanicama koje su predane Cooperu prije polijetanja.

Tokom 1972. godine u SAD-u su se dogodile 32 otmice aviona. U njih 15 otmičari su priznali da su oponašali Coopera. FBI je kroz nekoliko narednih godina imao više od desetak osumnjičenih, a iako su priče nekih od njih zaista intrigantne, ni za jednog od njih nikada nije prikupljeno dovoljno dokaza.

Iako je istraga sada i službeno zatvorena, FBI je pozvao sve koji bi mogli imati novih saznanja o slučaju da im se jave. No, s obzirom da više od četiri desetljeća nisu pronašli nešto konkretno, šanse su im sada zaista minimalne čega su svjesni i sami. Slučaj Dana Coopera tako će i dalje ostati jedini neriješeni slučaj otmice aviona u istoriji SAD-a, ali i slučaj zbog kojeg su revolucionarizirani sigurnosni standardi koji su dotad bili gotovo nepostojeći.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti