NIJE LJUBAV: Evo zbog čega ZAISTA zatvaramo oči dok se ljubimo

Da li ste se nekad pitali zašto zatvorimo oči kada se ljubimo i zbog čega imamo čudan osjećaj kada pokušavamo da ih ostavimo otvorene tokom izliva nježnosti? Naučnici su došli do odgovora koji će vas iznenaditikissing2

Većina ljudi ljubi se zatvorenih očiju, a za one vrlo rijetke koji gledaju dok to rade mislimo da nisu dovoljno uživljeni u poljubac.

Ranije se smatralo da žmirimo dok se ljubimo jer nam je teško da gledamo kada nam je nešto tako blizu, ali naučnici su, ipak, ponudili drugačije objašnjenje.

Ovde se radi o nemogućnosti mozga da radi više stvari odjednom, pokazalo je istraživanje psihologa s londonskog univerziteta Royal Holloway.

Kad se ljubimo mozak ne može istovremeno da procesuira vizualne podatke i osjećaj ljubljenja – pa instinktivno zatvorimo oči kako bismo se fokusirali na ljubljenje. Ustanovljeno je da osjećaj dodira slabi kada imamo neki zahtjevan vizualni zadatak.

Ovo je razlog zbog čega ne osjetimo da nam mobilni telefon vibrira u džepu, dok tražimo prijatelja u gužvi ili zatvorimo oči tokom seksa ili dok plešemo.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti