NESTALI BEZ TRAGA: Šta je uzrokovalo munjevit kolaps država, gradova, civilizacija bronzanog doba?

Mnogi gradovi, pa i države, moćne imperije su propadale, razarane ratovima, migracijama, ali nikada se nije desilo da, kao što je to bio slučaj u kasnom Bronzanom dobu, nestanu, za izuzetno kratko vrijeme, skoro istovremeno, cijele naseobine, gradovi, države u  cijelom, tada poznatom svijetu!

Ono što je još čudnije ne postoje nikakvi zapisi, pa čak ni predanja o tome šta je to što je moglo da zadesi, u to vrijeme, izuzetno napredne civilizacije, koje su za sobom ostavile veleljepne građevine (većinom sve u ruševinama) umjetnička djela neprolazne vrijednosti.

Propale su, jednostavno nestale, zemlje u Sredozemlju, Kavkazu, Aziji. Između 1205. i 1150. godine prije nove ere propalo je između ostalog Mikenstvo kraljevstvo, Hetitsko kraljevstvo u Anadoliji, Novo kraljevstvo u Siriji i Hananu, moćno kraljevstvo Ugarita, Novo-egipatsko kraljevstvo.

Ne postoji nijedan grad između Grčke i Gaze da nije razoren! Sva nabrojana kraljevstva su bila ekonomski moćna sa brojnom i dobro naoružanom armijom.

Teorija ima više. Ali, ako je sve bilo djelo jedne armije koja je sve poharala, kako je moguće da nije ostalo traga o tome? Zašto je čovječanstvo otišlo dva koraka unazad?

Ko je razorio Mikenu i zašto nije nastavio tu da živi, iskoristi njena kulturna i svakojaka blaga? Koja je to sila mogla da poruši tako munjevito utvrđene gradove i sa kojim oružjem?

To “mračno doba” u kome je došlo do stagnacije ljudskog roda, trajalo je oko dva vijeka! Tek sa pojavom neohetitskih kraljevstava, novo-asirske države, došlo je do pomaka. Ali, ni tada niko nije zapisao bar ni narodno predanje, legendu šta se zapravo desilo?

Odgovor koji daju neki istraživači je jasan – nisu ništa mogli da napišu jer niko nije mogao da posvjedoči o razaranjima! Zašto? Koja je to misteriozna sila čovječanstvo vratila u mračno doba? I da li je “neko nešto ispravljao”?

I zašto je Mesopotamija pošteđena?

Za kraj ostaje i pitanje da li je moguće da je bila neka prirodna katastrofa, nezapamćeni zemljotres, neka vrsta uragana, magnetnih polja. I zašto niko nije, bar u pećini nacrtao neku sliku, neki djelić tog užasa!

Izvor: novosti.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti