Naučnici: Covid-19 ima vanzemaljsko porijeklo?

U moru neobičnih i čudnih teorija o porijeklu novog virusa korona, našla se i jedna u kojoj se sugeriše da je Covid-19 “došao” iz svemira.

Ostale teorije u odnosu na ovu zvuče dosadno, piše portal Discover magazin koji prenosi djelove istraživanja grupe naučnika, predvođenih Edwardom Steeleom i Chandra Wickramasingheom.

Profesor Wickramasinghe je, inače, poznat po svom radu na teoriji panspermije koja tvrdi da život u obliku mikroba ima kosmičko porijeklo.

Ova grupa naučnika je već objavila 10 radova o corona virusu, a u jednom od njih, objavljenom sredinom jula, sugeriše da je Covid-19 “donio” meteor koji je eksplodirao iznad kineskog grada Songjuan 11. oktobra prošle godine.

Oni smatraju da je meteor, koji je primijećen na 2.000 kilometara od Wuhana, gdje je registrovan prvi slučaj virusa corona, oslobodio “virusne čestice”.

Portal Discover magazin napominje da za sada nema čvrstih dokaza za ovu teoriju, kao ni za navode da virusi i bakterije postoje u svemiru.

Podsjeća se i da teorija panspermije nije ništa novo i da su se time bavili i u drevnoj Grčkoj, a u novije vrijeme i astronomi.

Wickramasinghe, doktor matematike porijeklom iz Sri Lanke, penzionisani je profesor više univerziteta, među kojima su i Cambridge i Cardiff, gdje se bavio astronomijom, matematikom i matematičkom fizikom.

Poznato je da je i ranije iznosio teorije da su se u prošlosti duboki solarni minimumi podudarali sa pandemijama.

“Mislim da je virus došao u oblaku kometne prašine koji se taložio u stratosferi iznad Wuhana, gdje su se dogodili prvi slučajevi zaraze. Zatim se kroz stratosferske vjetrove raspršio u Iran, Italiju i drugdje u pojasu sjeverne geografske širine. Nakon što se virus spusti na Zemlju, širi se ljudskim kontaktom, a sadašnja ograničenja smanjuju širenje. Ali padavine sa neba nikako ne mogu biti spriječene takvim mjerama”, kazao je Wickramasinghe.

Izvor: pcnen.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti