Napravili voz koji saobraća virtualnom prugom (VIDEO)

Voz je predstavljen u kineskom gradu Zhuzhou. Dug je oko 30 metara i ima senzore za otkrivanje dimenzija puta, koji mu omogućuju kretanje određenom putanjom bez tračnica

voz2

Saobraćajna budućnost kuca na vrata, a najnoviji primjer dolazi iz Kine. U gradu Zhuzhou predstavljen je voz koji saobraća virtualnom prugom, može primiti 307 putnika i lakše se kretati ulicom nego autobus. Dostiže brzinu od 70 km/h.

Umjesto čeličnih točkova, voz naziva ART (Autonomous Rapid Transit) ima gumene pričvršćene za plastičnu jezgru, a sve je povezano s posebno osmišljenom tehnologijom upravljanja.

Tehnologiju koja stoji iza ART-a razvio je CRRC Zhuzhou, koji dizajnira i dijelove za brzu kinesku željeznicu. Njihovi dizajneri ističu da je ovaj voz znatno jeftiniji od podzemne željeznice, čija izgradnja košta između 400 i 700 miliona juana po kilometru, što je između 60 i 100 miliona dolara.

S druge strane, ART košta oko 15 miliona juana (2,2 miliona dolara) i predstavljen je u trenutku kad svjetski inženjeri nastoje modernizovati prometnu infrastrukturu.

Primjera radi, Elon Musk, vlasnik Tesle, razvija Hyperloop, čija bi najveća brzina trebala biti veća od 1.200 km/h, a sastojat će se od kapsula koje se kreću kroz cijevi sa smanjenim pritiskom. Riječ je o rješavanju saobraćajnih problema, koje bi Hyperloop uklonio podzemnim sistemom cijevi u kojima bi vazduh bio vrlo rijedak, a vozila, svojevrsne kapsule, kretala bi se pomoću magnetne ili vazdušne levitacije.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti