Najveći dom na svijetu: Građevina od ZLATA i MRAMORA koja ima 1788 soba i 257 kupaonica

Palača svjetla vjere u Bruneju dom je sultana Bolkiaha i njegove porodice koji broji vrtoglavih 200 hiljada kvadratnih metara …

Sa svojih 1788 soba i 257 kupaonica, palača Istana Nurul Iman u Bandar Seri Begawanu veća je i od Buckinghamske palače. Najveći dom na svijetu naziva “Palača svjetla vjere” broji čak 200 hiljada kvadratnih metara u kojima se nalazi i sala za svečanosti koja može primiti 5 hiljada ljudi kojima je na raspolaganju 110 garažnih mjesta.

Palača svjetla vjere ima i klimatizovanu štalu za 200 polo-konja, pet bazena, helikopter i prekrasnu džamiju. Takođe, ondje su i 44 stubišta izgrađena od 38 različitih vrsta mramora.U podzemnu garažu veličine kvadratnog kilometra stane i do 110 automobila što ne čudi obzirom da su unikatni automobili sultanova strast, a neki od njih su najskuplji na svijetu. Brunejski sultan poštovatelj je umjetnosti, zbog čega palača ima zadivljujuću kolekciju umjetničkih djela poznatih slikara, uključujući Picassa, Moneta, kao i Renoirovu sliku koju je sultan kupio 1980. za 70 miliona američkih dolara.

Zlatne kupole i svodovi palače kombinacija su malajske i islamske arhitekture, a projekt potpisuje arhitekt Leonardo LocsinKhuan Chew, koji je sudjelovao na projektu Burj Al Araba u Dubaiju, dizajnirao je interijer palače.

Izgradnja Istana Nurul Imana krenula je 1984. godine da bi već za dvije godine bila dovršena. Prema procjeni palača vrijedi oko 325 miliona eura. Poželite li je posjetiti, to i možete, ali samo tokom Hari Raya, kojim se obilježava kraj Ramazana.

U to vrijeme sultan Bolkiah otvara svoju palaču za javnost i svi su dobrodošli, bez obzira na nacionalnost i vjeru. Ova praksa, poznata kao “rumah terbuka” ili “otvoreni dom”, potiče ljude iz svih društvenih slojeva da se okupe kako bi obilježili festivale u Bruneju i Maleziji.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti