Najljepši citati o ženama: “Mogu da usreće, rastuže, uzdignu i obore, probude i uspavaju”

Mnogi književnici, filozofi i naučnici su pokušali opisati čudnovatost, promjenljivost i draž ženskog bića, ali nikada u potpunosti nisu dokučili samu bit, ali kao što je napisala Dorothy Parker: “Žene nisu stvorene da bi bile shvaćene, već da bi bile voljene.”

elegance

Za vas smo izdvojili najljepše misli o ženama …

Mlade djevojke zamišljaju život i vjeruju riječima … Ovakve znaju vrijednost svega što gube i dobijaju i uvijek imaju svoje razloge, koji mogu biti čudni, ali su rijetko naivni. Njihove zrele oči su slobodne i kad se obaraju, neugodno otvorene, i kad se skrivaju trepavicama. Najneugodnije je što znamo da one znaju više nego što pokazuju, i da nas mjere svojim neobičnim merilima, koja teško saznajemo.

– Meša Selimović

Kad bih umio da napišem najljepšu knjigu na svijetu, posvetio bih je svojoj ženi Darki. Ovako ću zasvagda ostati dužnik njenoj plemenitosti i ljubavi. I sve što mogu, to je da sa zahvalnošću pomenem njeno ime na početku ove priče,koja, kao i sve druge, govori o traženju sreće.

– Meša Selimović

Ne dolazi li prvi život od ženskih grudi? Prve riječi uče vas njezine usne, prve suze one nam ublažavaju, i posljednji svoj uzdah ispuštate često na rukama žene, kad već odavna čovjek, odvučen od niske brige, ne bdije nad prijateljevim posljednjim časovima.

– George Gordon Byron

Žena ne zna da poštuje, nego da voli. Žene ne traže ni da vi njih poštujete, nego da ih volite. Poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi, nešto hladno i iz glave, a ne nešto preosjećajno i iz duše. One vjeruju da nekog treba najprije voljeti, kako bi ga zatim isitnski poštovale, a ljudi misle obratno. Žene misle: gdje je mnogo poštovanja, tu je malo ljubavi. Žene imaju stalnu potrebu da budu voljene, i kad one same ne vole, i zato se često predaju i ljudima koji su im inače fizički nemili … Sve žene vole bogataše, jer je žena uvijek siromah. Pametnih se boje … Žene počnu da ljube samo onda kad su voljene, ili bar kad misle da su već voljene. Inicijativa ljubavi uvijek dolazi od čovjeka. Žena hoće više da bude voljena, nego da sama voli; i više da je žele, nego da je vole. Ona ne samo da prva ne voli, nego prva i ne bira. Čovjek joj se može naoko i dopadati, ali je rijetko da ga prva zavoli. Žena može da se zanese za bogatašem ili artistom, za vojnikom ili sportistom, za lijepim ili za umnim, ali se najzad dadne, često za cijeli život, sasvim drukčijem čovjeku nego kakvog je zamišljala i željela. Ona uvijek podlegne jačem, a ne ljepšem i umnijem, ni boljem i milijem. Rijetko koja žena visi o ruci čovjeka koji je bio odista čovjek njenog ukusa … Padajući pred jakim, a ne pred dobrim i lijepim, žena ne razumije duh nego volju, i ne ljepotu nego namjeru …

– Jovan Dučić

Bez žena bio bi početak našega života bez pomoći, sredina bez zadovoljstva i kraj bez utjehe.

– Friedrich Schiller

Žena stoji, kao kapija, na izlazu i na ulazu ovoga svijeta.

– Ivo Andrić

Satkane su od lagane mjesečine, pomiješane sa morskom pjenom, od sjaja dragog kamenja i ezotericnih ulja, nježne i čežnjive, tajanstvene i požudne. Podarene su muškarcima kao dar Božji, kojim oni nikad ne naučiše da pravilno “rukuju”, pa im je to često stvaralo glavobolju. Mogu da usreće, rastuže, uzdignu i obore, probude i uspavaju. Mogu da budu najdivniji prijatelji, ali i dostojni neprijatelji. U svakom slučaju ih trebamo voljeti, inače nježna i tajanstvena mjesečina, ili živahna i razigrana morska pjena začas nestane i muškarcu ostane mrkla noć, ili prazno more. Često su oprezne kao srne ili ratoborne kao lavice, ali kada im uliješ povjerenje, kada ih “pripitomiš” ljubavlju i pažnjom, razumijevanjem i nježnošću, kada im se dokažeš svojom snagom (naravno, ne fizičkom) i postojanosću – shvatiš da ne postoji ništa divnije na ovom svijetu. Ali uvijek i ponavljam – uvijek moraš biti dostojan njihove ljubavi. Poklekneš li, osjetiće te kao tigrice, nepogrešivo i hladno i ti si završio. Bez mnogo samilosti, bez mnogo priče, hladno će odsvirati kraj.

Zato savjet muškarcima:

– Za ljubav žene nikad ne treba moliti, već je biti dostojan.
– I najveće vojskovođe su padale u “ratu protiv žena”.
– Niti ih pokušajte nadgovoriti, niti nadćutati, jer je to unaprijed izgubljena bitka.
– Energija žene je poput nuklearne: Pametan muškarac će iz nje crpiti silnu energiju – budali će napraviti pustoš od života.
– Ako je ne možete pridobiti za saveznika, makar je izbjegavajte za protivnika.
– Ljubav žene možete dobiti ili besplatno ili preskupo; zavisi čime plaćate.
– Što više žena ste “pročitali”, to manje znate o njima.
– Feminizam je samo borba protiv muške gluposti.
– Onog trenutka kada joj dokažete da ste fizički jači, dokazali ste joj da ste u svakom drugom pogledu slabiji.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti