Nacionalni park Una zvanično u projektu WWF-a

U Bihaću je potpisan sporazum o saradnji između jedne od najvećih nezavisnih svjetskih organizacija za zaštitu prirode WWF i Nacionalnog parka (NP) Una, čime će se taj Park zapravo zvanično uključiti u trogodišnji projekat “Parkovi Dinarskog luka”.

WWF je taj projekat započeo prošle godine s ciljem okupljanja i umrežavanja ljudi, koji rade na zaštićenim područjima Dinarskog luka kroz niz konferencija, studijskih putovanja, radionica, treninga i ostalih interaktivnih aktivnosti.

“NP Una ovim dobija jednu referencu, u smislu da se izjednačava sa parkovima u regionu od Slovenije do Albanije, ali posebno imamo tu privilegiju da ovim sporazumom potpisujemo sporazum sa WWF-om jednom od najznačajnijih organizacija u svijetu, kad je u pitanju zaštita prirode”, kazao je novinarima direktor JP NP Una, Amarildo Mulić.

Jedan od važnih ciljeva projekta je omogućiti razmjenu iskustva i obuku o procjeni dobrobiti zaštićenih područja, održivom turizmu koji doprinosi očuvanju prirode, prilagodbama na klimatske promjene i zaštićenim područjima u okviru Evropske unije (EU). U okviru projekta, održat će se niz radionica na kojima će se, uz primjenu metodologije za procjenu vrijednosti zaštićenih područja (PA-BAT), predstavnike nacionalnih i parkova prirode obučiti kako vrednovati vlastito zaštićeno područje.

Integralni članak pročitajte na: http://www.klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti