Na tragu zamka Tintagel: Da li je na ovom mjestu vladao legendarni kralj Artur? (FOTO)

Tintagel, koji se nalazi na gotovo nepristupačnoj stijeni na obali mora već vijekovima važi za mjesto rođenja kralja Artura i svake godine posjećuju ga turisti uvjereni da je upravo to mjesto odakle je kralj Artur vladao.

Proteklih nekoliko godina ekipa arheologa zadužena za oblast Kornvola provela je na lokalitetu zamka Tintagel, a cilj im je bio da pronađu neku materijalnu potvrdu da je tu vladao legendarni kralj Artur između petog i osmog vijeka.

Ekipa je otkrila temelje dvorane dugačke 22 metra, što svjedoči da je zamak bio sjedište moćnih vladara.

Tintagel, koji se nalazi na gotovo nepristupačnoj stijeni na obali mora već vijekovima važi za mjesto rođenja kralja Artura i svake godine posjećuju ga turisti uvjereni da je upravo to mjesto odakle je kralj Artur vladao.

Podatak da je u Tintagelu rođen kralj Artur nalazi se i u “Istoriji kraljeva Britanije”, koju je u XII vijeku napisao sveštenik Džefri od Monmautsa i to je bila osnova za sve priče o ovom mitskom junaku koji je spasao Britaniju od najezde germanskih plemena koja su pokušavala da osvoje bivšu rimsku koloniju.

Monmautsova hronika bila je veoma popularna među pripadnicima aristokratije koja je bila pismena i Ričard erl od Kornvola je dao da se sagradi romantični zamak Tintagel kako bi obilježio mjesto rođenja kralja Artura.

Zamak je bio okružen naseobinom koja je imala oko stotinu kuća, što je značilo da je ono bilo najveće naselje u prvim vijekovima nakon odlaska Rimljana kada su gradovi, koje su oni podigli, potpuno napušteni jer su bili meta divljih plemena sa sjevera Britanije i sa kopna Evrope.

Krhotine amfora pronađene na ovom lokalitetu pokazuju da su žitelji Tintagela održavali trgovačke veže sa Mediteranom, a fragmenti skupocjenog stakla iz Francuske su potvrda da su žitelji zamka bili dovoljno bogati, iako je Britanija bila manje-više opljačkana i ogoljela.

Arheolozi se nadaju da će pronaći neke konkretne dokaze da je jedan od vladara tokom “mračnih godina”, kako u Britaniji nazivaju prvih pet vijekova poslije rimske vladavine, bio upravo Artur, o kome se ispredaju legende već gotovo hiljadu godina.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti