MUZIČKA TERAPIJA: Evo zašto je potrebno da vaše dijete svakodnevno sluša muziku!

Uloga muzike u liječenju je neprocjenjiva, jer slušanje laganih, opuštajućih ritmova podstiče lučenje hormona sreće. Zato je važno da i djecu od najranijeg djetinjstva na neki način povežemo sa ovom umjetnošću

music1

Djetetu bi odmah po rođenju trebalo puštati muziku, a kasnije ga usmjeravati i na pjevanje ili sviranje nekog instrumenta, ako se primjeti talenat i želja.

Djeca uče riječi tako što ih čuju hiljadu puta od drugih iz svoje okoline. Zato je svakodnevno slušanje muzike veoma važno za razvijanje muzičkog talenta djeteta. Ploče, kasete i CD-ovi koriste se kako bi pomogli učenicima da nauče note, fraziranje, dinamiku, ritam i da prepoznaju kvalitetan i lijep ton. Veliki umjetnici, kao na primjer Mozart, bili su okruženi odličnim izvođenjima od samog rođenja.

ULOGA RODITELJA

Kao i pri učenju govora, uloga roditelja u ranom muzičkom obrazovanju je od vitalnog značaja. Od njih se očekuje da nadgledaju vježbanje svog djeteta kod kuće, a ne da ga ostave da samostalno vježba.

Kako bi znali šta i kako dijete treba da radi, jedan od roditelja bi trebalo da bude prisutan na svakom času koje dijete ima sa profesorom i da hvata bilješke. Na taj način se znanje roditelja o muzici i instrumentu razvija paralelno sa djetetovim.

Iako se od roditelja ne očekuje da umiju da sviraju, vrlo često, jedan od roditelja nauči da svira prije djeteta, kako bi bolje razumio šta se od djeteta očekuje da uradi. I roditelji i profesor trude se da obezbijede sredinu u kojoj će ono učiti sa radošću i uživanjem. Okruženje je veoma bitno – ukoliko je dijete okruženo ljudima koji ga vole, podržavaju, njeguju i stimulišu u učenju, razvoj je neminovan.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti