Mobilne kućice za beskućnike izrađene od otpada (FOTO)

Vjerovatno smo svi čuli izjavu “što je nekome smeće za druge je to blago”. To može zvučati kao nešto misteriozno i nadrealno, no, može biti i primjenjeno u praksi.

kucice1

Upravo je to učinio Gregory Kloehn koji od smeća i stvari koje su drugi odbacili pravi skloništa za beskućnike. On je umjetnik i majstor koji ima zlatne ruke i veliko srce, a njegova djela, osim što izgledaju jako lijepo, pomažu onima koji spavaju pod vedrim nebom. On na otpadu nalazi odbačene stvari poput starih šporeta, dasaka, mašina za veš i drugih stvari, pretvarajući ih u prelijepa skloništa za beskućnike koji tu mogu boraviti i spavati.

kucuce2

kucice3

Kloehn živi u Oaklandu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a poseban je po tome što je došao na briljantnu ideju da napravi male mobilne kućice za beskućnike isključivo od otpada koji pronađe. Sve je počelo kada je Kloehn shvatio da ljudi bacaju zaista svašta, a većinom predmete koji se mogu još koristiti ili prenamijeniti. Zaključio je da bi mogao primijeniti svoje vješine umjetnika i majstora i od raznog otpada stvoriti nešto upotrebljivo čime će nekome pomoći. Tako je započeo pokret pod nazivom Homeless Homes Project.

Glavni cilj izgradnje ovih kućica je zaštititi beskućnike od loših vremenskih uslova

Većina kućica je veličine prosječne sofe, imaju kosi krov kako se na njima ne bi nakupljala kiša ili snijeg, a sve su građene na točkićima kako bi bile mobilne i kretale se zajedno s vlasnikom poštujući njegov nomadski stil života. Osim toga, dok u njoj ne spava ili boravi, vlasnik u unutrašnjosti može držati svoju imovinu. Svaka kućica je jedinstvena i drugačija, a njezin izgled ovisi o materijalu koji Klohen prikupi ili pronađe.

kucice5

Tako neke imaju ogledalo ili policu, neke prozor, a neke čak i duhoviti poštanski sandučić. Svrha svih ovih kućica je osigurati beskućnicima kakav-takav krov nad glavom, zaštitu od loših vremenskih uslova i osjećaj da posjeduju barem nešto, te da se negdje mogu sakriti od svijeta ako to požele.

kucice4

Izvor: 4dportal.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti