Misteriozna porodica: Imaju milijarde a niko im ne zna imena?!

Van der Vormsi su rijetki milijarderi koji svoj život drže daleko od očiju javnosti.

vorms

Ono što se zna je da je ta danska porodica izgradila svoje carstvo kroz “Holland America Line”, liniju krstarenja koju su prodali kompaniji “Carnival” 1988. godine za tada nevjerovatnih 625 miliona dolara.

A ovu, 2019. završiće u plusu s gotovo četiri milijarde dolara više u njihovoj porodičnoj fondaciji, ali niko ne zna na šta će potrošiti novac.

U julu su Van der Vormsi prodali “GrandVision” francusko-italijanskom “carstvu naočala” EssilorLuxottic za 7,3 milijarde eura, uključujući i megapopularni brand “Ray Ban”.

U to vrijeme je porodica Vorms bila 77 odstotni vlasnik “GrandVisiona”, pa je njihov čisti profit od prodaje iznosio četiri milijarde dolara, prenio je “Bloomberg”.

Dobit od prodaje stavljen je u HAL, javno trgovačko društvo kojima upravlja Van der Vorms fondacija. Što se tiče toga gdje će novac tačno završiti, malo je toga jasno – porodica bi mogla da ga koristi za isplatu dividendi akcionara, ponovno ulaganje u nešto drugo, penzije ili čak filantropiju, rekao je za “Bloomberg” jedan analitičar.

Iako je “Business Insider” poslao upit HAL-u s pitanjima o poslovanju i odredištu novca, njegovi predstavnici odbili su da komentarišu, pa i uopšte odgovore na upit.

Kompanija takođe posjeduje lance trgovina naočala “Lenscrafters” i “Pearle Vision”.

Izvor: bhdijaspora.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti