Misterija Oriona: Zašto su mnoge drevne strukture orijentirane prema Orionu??

U 19. vijeku, kada su astronomi počeli da posmatraju nebo kroz svoje primitivne teleskope, bili su zbunjeni činjenicom da su skoro svi antički spomenici, megalitsko kamenje i arheološka nalazišta bili usmjereni na jedno određeno mjesto na nebu – Orion.

Ovo čudno otkriće navelo ih je da povjeruju da su ove strukture morale imati neku vrstu veze sa zvijezdama; da su oni sa razlogom morali biti orijentisani na Orion. Istraživači i istoričari, koji nisu mogli razumjeti ova otkrića, počeli su razmišljati da su drevni ljudi morali biti pod svojevrsnim uticajem zvijezda i da su ih obožavali.

Dakle, u dalekoj prošlosti – šta su naši preci pokušavali da nam prenesu svojim nevjerovatno-nevjerovatnim djelima? Zašto je toliko antičkih spomenika i arheoloških objekata orijentisano na Orion? Jesu li odavde došli neki ‘bogovi’? —Ova pitanja traže odgovore posljednjih nekoliko decenija.

Orion i njegove drevne veze

Naši genijalni preci stvorili su jedinstvene spomenike, kalendare i “opservatorije” koji su im omogućili da prate položaj bliskih i dalekih nebeskih tijela. Jedno od najstarijih sazviježđa antike je Orion. Njegova slika pronađena je čak i u kljovi mamuta prije 32,500 godina.

Najstarija slika zvjezdanog uzorka, ona poznatog sazviježđa Orion, prepoznata je na ploči od slonovače staroj oko 32,500 godina. Sićušni komadić kljove mamuta sadrži rezbarene figure nalik čovjeku s rukama i nogama ispruženim u istoj pozi kao zvijezde Oriona. © Wikimedia Commons

Naučnici koji su proučavali drevna hiperborejska svetišta na poluostrvu Kola u Bijelom moru, povezali su svoja otkrića s konvencionalnim linijama. Na rezultirajućoj karti pojavilo se sazviježđe Orion.

“Oscilirajući Tatevov stup” (izgrađen približno 893-895), koji se nalazi na teritoriji Armenije, orijentisan je prema Orionovom pojasu, jedinstvenom astronomskom instrumentu: “Vječni stražar najtačnijeg mjerenja prostora -vremena.”

Stub manastira Tatev “Štap” © Wikimedia Commons

Mnoga različita mjesta na Zemlji povezana su sa ovom konstelacijom. Lista se svake godine sve više povećava s novim otkrićima.

Čini se da je svaka zemlja povezana sa sazviježđem, pokušavajući pokazati svoju umiješanost u veliku kosmičku moć. Istorijski gledano, za cijeli svijet – za Egipat, Meksiko, Stari Babilon i Staru Rusiju – ovo sazviježđe je bilo središte nebesa.

Orion je dobio svoj naziv još od starogrčkih vremena. Rusi su ga zvali Kruzhilia ili Kolo, povezujući ga sa božanstvima yarilama, Jermeni – Hayk (vjerujući da je to svjetlo duše njihovog pretka zamrznuto na nebu). Inke su ga nazvale Orionova čakra.

Ali zašto je Orion toliko važan? Zašto je toliko spomenika i arheoloških struktura orijentisano na njega i povezano s njegovim kretanjem?

Spomenici rasprostranjeni po planeti Zemlji imaju nevjerovatno, precizno poravnanje sa tri zvijezde Oriona; Alnitak, Alnilam i Mintaka © MRU

“Ono što je gore slično je onome što je dole”, ovaj princip ilustriraju egipatske piramide, koje su kopnene kopije, trodimenzionalna karta, imitacija najsjajnijih zvijezda u Orionu. I ne samo te strukture. Dvije piramide Teotihuacana, zajedno sa hramom Quetzalcoatl, postavljene su na isti način.

Vjerovali ili ne, neki su istraživači primijetili sličnosti između Orionovog pojasa i tri velika marsovska vulkana. Samo slučajnost? Ili se radi o vještačkim tvorevinama, a ne vulkanima? … Nismo sigurni. Možda su ti “znakovi” ostavljeni na svim planetama u Sunčevom sistemu, a lista je beskrajna. Ali ovo nije glavna poenta. Šta su htjeli da kažu graditelji drevnih piramida? Koju su ideju pokušali prenijeti svojim dalekim potomcima?

Tajanstvena veza

Predstavnici drevne egipatske civilizacije vjerovali su da su njihovi bogovi došli s neba, nakon što su u ljudskom obliku poletjeli s Oriona i Siriusa. Orion (posebno zvijezda Rigel) za njih se povezivao sa Sahom, kraljem zvijezda i zaštitnikom mrtvih, a kasnije i s bogom Ozirisom. Sirius je simbolizovao božicu Izidu. Vjerovalo se da su ta dva božanstva stvorila čovječanstvo i da su se duše mrtvih faraona vratile u Orion da bi se kasnije ponovo rodile: “Spavate, pa se možete probuditi. Umireš da bi živio.”

Kako sami naučnici smatraju, povezanost s Ozirisom ovdje nije slučajna. Moćni lovac Orion prva je slika božanstva u ljudskoj svijesti, zajednička svim zemaljskim ljudima. Umiranje i ponovo rađanje. Inkarnacije misterije života i smrti.

Hopi veza

Tri Hopi Mese savršeno se slažu sa sazviježđem Oriona © History.com

Indijanci Hopi koji žive u Srednjoj Americi, gradili su kamena sela koja su podsjećala na projekciju sazviježđa Oriona tokom ljetnog i zimskog solsticija.

Vjeruje se da je sazviježđe Orion kapija ka paralelnom trodimenzionalnom univerzumu koji je stariji od našeg i na višem je nivou razvoja. Možda su odatle naši prethodnici došli u Sunčev sistem?

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti