Minimalizam – rješenje za sklad u kući i vizuelno veći prostor

Tri glavna elementa u domu trebala bi biti prostor, svjetlo i red. To ćete postići pospremanjem svih stvari u ormare te bojama koje vizualno povećavaju stan.

Osnovni princip japanske zen estetike je minimalizam. Jednostavne linije bez puno detalja i svijetle boje prirodnih tonova pružaju osjećaj staloženosti. Minimalistički uređeni interijeri u današnje su doba idealna oaza mira jer ljudskom umu pretrpanom suvišnim informacijama olakšavaju da se opusti. Kako biste pretvorili dom u oazu opuštanja, razmislite na koji biste način mogli stvoriti više slobodnog prostora i prirodnog svjetla.

Postoje li pregradni zidovi koje biste mogli srušiti ili zamijeniti nosećim stubovima? Možete li ugraditi veće prozore ili povisiti trenutačne? Skrivaju li vaši tepisi ili tepisoni drvene parkete, a na prozorima imate teške zavjese?

Parket će vizuelno povećati prostor, a umjesto velikih tepiha na podu možete iskoristiti i manje koje ćete lakše održavati. Minimalizam se temelji na uklanjanju suvišnih stvari i estetici jednostavnosti pa je najprije nužno očistiti prostor od nepotrebnih predmeta. Prema istočnjačkoj filozofiji, nepotrebne stvari u domu zaustavljaju protok vitalne energije i onemogućuju stvaranje prostora u kojem se ukućani mogu opustiti, ali i koji ih ujedno potiče na kreativnost.

Zaobljeni predmeti poput okruglih stolova i lampi djelovat će mekše i opuštenije od oštrih rubova.

Umjesto otvorenih polica s mnoštvom ukrasa i detalja, soba će djelovati smirenije ako su stvari u ladicama.

Integralni članak pročitajte na: http://www.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti