Maršal se jednog dana iskrao i pomiješao sa običnim Sarajlijama – taj dan je ušao u legendu

O Josipu Brozu Titu ispričano je toliko priča i legendi, da nam se čini da je do sada sve ispričano. 

Ipak, jedan Sarajlija je na Facebooku ispričao nepoznatu anegodotu o Titovom boravku među običnim ljudima u sarajevskom naselju Bistrik.

Njegovu priču prenosimo u cjelosti: 

“Šezdesetih godina Tito je boravio u sarajevskom Konaku na Bistriku. Jednog jutra, negdje u blizini Bajramagine pekare, iznenanda se pojavio Tito. Bio je sam. Na početku ulice Ivana Markovića Irca stanovala je srednjovječna žena po imenu Dragica. Bila je to žena bez dlake na jeziku. Sudbina je htjela da se baš u tom trenutku, izlazeći iz svog stana, nađe oči u oči sa Titom. Zastala je. Pogledala je oko sebe i povikala: “Raja, gledajte ko nam je došao!”

Brzo se pribrala i usplahireno upitala: “Druže Tito, jesi li to ti?” 

Tito je, uz osmijeh, odgovorio potvrdno. Dragica se nije dala zbuniti i odmah je dodala: “Dragi Tito, baš si nam lijep!”

Deca su bila sve brojnija. Uskoro je ovu veselu kolonu sustigao general Milan Žeželj. Bio je ljut kao puška, ali je i on nastavio šetnju, da bi na kraju predložio Titu da se vrate u Konak.

Bistričani su danima prepričavali ovaj susret koji se dogodio mimo protokola, daleko od štampe i kamera. Nakon nekoliko godina niko nije vjerovao u priče onih koji su bili u blizini Tita, u Ulici Nurije Pozderca, kod Bajramagine pekare i šetali sve do Rasimove automehaničarske radionice.

Stariji su pričali da je Tito tada pobjegao iz Konaka i došao “među raju!”

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti