MACHU PICCHU: Najpoznatijim gradom Inka vladale su žene? Savremena tehnologija otkrila do sada nepoznate nastambe u kojima su živjele

Dronovi opremljeni LIDAR-om došli su do novog otkrića u Nacionalnom parku Machu Picchu (Peru).

LIDAR (engl. “Light Detection and Ranging”, “svjetlosna detekcija i klasifikacija”) jeste optički mjerni instrument koji odašilje laserske zrake koje se odbijaju od vrlo sitnih čestica raspršenih u Zemljinoj atmosferi (aerosola, oblačnih kapljica i dr.) i potom registruju u optičkom prijemniku (obično teleskopu).

Machu Picchu, koji je visoko u Andama izgradila civilizacija Inka prije više od 500 godina, ostaje jedna od najfascinantnijih i najpopularnijih atrakcija za turiste u Južnoj Americi.

Nalazište, ali i cijeli nacionalni park Machu Picchu, takođe ostaju važan lokalitet za arheološka istraživanja, s novim otkrićima kojih ima i dan-danas.

Jedno takvo otkriće nedavno je objavio tim arheologa sa Univerziteta u Varšavi (Poljska) koji se koristio bespilotnim letjelicama opremljenim LIDAR-om kako bi istražili područje oko kompleksa “Chachabamba”, ceremonijalnog centra Inka s fokusom na vodu.

Chachabamba

Podaci koje su prikupili arheolozi ukazuju na prisutnost dvanaest dosad nepoznatih građevina koje su bile podignute u kružnom i pravougaonom uzorku oko ruba kompleksa.

Sada se vjeruje da su to nekada bile nastambe vođa te zajednice.

“Postoje naznake da su se o kompleksu brinule uglavnom žene, na što sugerišu predmeti koje je poljsko-peruanski tim otkrio tokom prethodnih iskopavanja”, zaključuje Dominika Sieczkowska iz Andskog istraživačkog centra Univerziteta u Varšavi.

Jedna od struktura koju je ‘prepoznao’ LIDAR

Bit će zanimljivo vidjeti šta će LIDAR tehnologija još otkriti na tom području.

Autor: Zlatko Govedić

Izvor: dnevno.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti