Lekcija iz ljudskosti: Poljak prodaje medalju iz Rija zbog najplementijeg cilja

Poljski bacač diska Pjotr Malahovski, koji je na Olimpijskim igrama u Riju osvojio srebrnu medalju, svoje odličje je stavio na aukciju zbog višeg cilja – kako bi pomogao jednom oboljelom mališanu.

„Ne znam kakva će vam biti sudbina, ali jedno ipak znam: među vama će istinski sretni biti samo oni koji su našli i pronašli način služenja”, rekao je svojevremeno njemački filozof i teolog iz 20. vijeka Albert Švajcer.

medalja1

Njegove mudre misli u djelo je sproveo Pjotr Malahovski koji je na Olimpijskim igrama hicem od 67,55 metara osvojio srebrnu medalju u bacanju diska.

– Osvojiti medalju na Olimpijskim igrama predstavlja ispunjenje sna svakog sportiste. Naravno, najviše se cijeni zlato i ja sam uradio sve kako bih ga osvojio. Nažalost, nisam uspio ovaj put. Ali, sudbina mi je dala šansu da uvećam vrijednost osvojenog srebra – napisao je Malahovski na svom Facebook profilu.

Neposredno poslije takmičenja dobio je poruku od majke koja je očajnički tražila pomoć ne bi li nekako spasila život svom djetetu, trogodišnjem Oleku Šimanskom.

– Olek se više od polovine svog života bori sa rakom očiju. Retinoblastoma je maligni tumor oka koji se javlja samo kod djece ispod pet godina, kao da bira one najslabije. Poljska nema uslove da se izbori sa ovim problemom, jedina šansa je terapija u New Yorku – objasnio je ovaj dobroćudni div.

Malahovski je riješio da pomogne mališanu i svoju srebrnu medalju je dao na aukciju. Svaki euro koji bude zaradio od prodaje namijenjen je za liječenje.

– Apelujem na sve ljude dobre volje da uplate novac na račun porodice kako bismo im pomogli. U Riju sam se borio za zlato. Danas svima poručujem da se zajedno borimo za nešto što je mnogo bitnije. Za zdravlje ovog divnog dječaka. Ako mi pomognete, ovo srebro za mene će imati mnogo veću vrijednost od zlata – završio je Poljak.

medalja2

Poslije ovog života ne ostane to što smo sakupili, nego ono što smo dali. Sjetite se toga kada slijedeći put uvidite da je nekome potrebna vaša pomoć.

Izvor: 24sata.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti