Vraća se Galaksija: Legendarni jugoslovenski računar ponovo u prodaji!

Početkom 80-tih, kada su svijetom računara vladala imena poput Commodorea i Sinclaira, pronalazač, pisac i novinar Voja Antonić je na tržište tadašnje Jugoslavije plasirao računar Galaksija.

Ovaj 8-bitni “uradi sam” uređaj dijelio je procesor sa modelom Sinclair ZX80, a prodavao se od 1984. godine putem istoimenog časopisa za popularizaciju nauke, i to u dijelovima, pa je bilo potrebno da ga sklopite sami ako želite da ga koristite. Sve u svemu, ovo je bio prvi lični računar proizveden na području Jugoslavije.

Jedan od legendarnih “komada” tehnološke istorije sa ovih prostora sada će biti oživljen uz pomoć “crowdfundinga”. Naime, nedavno je uspješno okončana kampanja na platformi Crowd Supply, gdje je Antonić sa timom entuzijasta prikupio 17.000 dolara za dokumentarni film i novu proizvodnju Galaksije u minimalno osvježenoj verziji.

I dalje će ovaj rudimentarni računar biti zasnovan na istom procesoru i memoriji, a jedino će tasteri i njihovi prekidači biti u modernijoj izradi. Naime, kažu da je danas nemoguće nabaviti izvorne prekidače i tastere, prenosi portal Bug.

Kupci koji su izdvojili 299 dolara dobiće cijelu retro Galaksiju u dijelovima koje će morati svojeručno da sklope i zaleme. Nakon toga, imaće potpuno funkcionalan računar iz osamdesetih, zajedno sa ugrađenim BASIC-om, pa će odmah moći da ga priključe na TV ili monitor.

Što se dokumentarca tiče, Antonić i ekipa su većinu materijala pripremili, ali moraju još da snime nekoliko intervjua sa glavnim akterima širom bivše Jugoslavije. Snimanje će se odvijati u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Specifikacije Galaksije

  • Procesor: Z80A na 3,072 MHz
  • ROM: 4-8 KB
  • RAM: 2-6 KB (najviše 54 KB)
  • Ugrađeni jezik: BASIC
  • Ekran: 16 redova po 32 znaka, 48×64 tačaka, crno/bijeli
  • Zvuk: nema
  • Potrošnja el. energije: 5 W
  • Priključci: monitor, TV, kasetofon, 44-pinski priključak za proširenja

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti