LAŽ ILI IPAK NE? Div iz Cardiffa

Div iz Cardiffa je ipak bio jedna od najpoznatijih prevara u istoriji SAD-a.

1850-ih bilo je jako puno novinskih natpisa o okamenjenim ljudima koji se nalaze po cijelome svijetu. Niti jedna od ovih tvrdnji nikada nije dokazana. Međutim, u oktobru 1869. prilikom kopanja bunara na Newell farmi u Cardiffu, dva čovjeka su pronašla ono za šta se činilo da je prvi pronađeni okamenjeni ostatak čovjeka. To nije bio običan čovjek, nego div – 304 centimetra visok, stopala dugačkog 51 centimetar i težine 1359 kilograma! Okamenjeni čovjek je izvađen iz zemlje, a Newell je naplaćivao četvrtinu dolara posjetiteljima kako bi vidjeli čovjeka.

Dva dana kasnije dodao je šator radi spektakla i povećao cijenu na pola dolara. Na kraju, okamenjeni čovjek prodan je za 25 hiljada dolara i poslan u Syracusu (New York) gdje je postao dio veće izložbe. Div je privukao ogroman broj posjetilaca i P.T. Barnum ponudio je 50 hiljada dolara za eksponat, ali kada je odbijen načinio je svoju vlastitu lažnu verziju diva za svoj show. Godine 1870., otkriveno je da su i Newellov i Barnumov div krivotvorine  i istinita priča se uskoro otkrila.

Newellov rođak William Hull diva je napravio u tajnosti, a potom ga pokopao na farmi svoga rođaka gdje su ga kasnije  s namjerom iskopali i predstavili to kao čudesno otkriće. Tokom podvale, arheolozi, antropolozi, geolozi i paleontolozi bili su itekako svjesni da div nije pravi i upozoravali su ljude na to, ali njihove naučne činjenice bile su nadglasane i gotovo u potpunosti zataškane radi velikog javnog interesa o spektakularnom pronalasku.

Po pitanju divova kontaktirali smo profesora Johnatana Marksa, doktora antropologije. Marks je rekao kako postojanje divova ima jako malo uporišta u stvarnosti zbog toga što bi funkcionisanje takvog organizma bilo jako teško. Naveo je kako ljudi koji imaju i danas natprosječnu visinu, preko dva metra, imaju poteškoća sa kretanjem, velike tegobe i opterećenost kardiovaskularnog sistema, onda zamislite šta bi bilo sa ljudima preko tri metra. Marks postavlja pitanje koliko snažno srce i koliki krvožilni sistem su takva bića morala imati i da je zbog mnogih anatomskih i fizikalnih zakona funkcionisanje diva u obliku čovjeka i sa anatomskim osobinama čovjeka zapravo nemoguće.

Antropolozi do danas nisu pronašli niti jedan dokaz iza kojeg stoji kakav takav konsenzus, da su divovi postojali. Vrlo brzo su otkriveni svi pokušaji prevara, kada su se kosti mastodona i sličnih stvarnih divova pokušale podvaliti pod kosti nekog diva čovjeka.

Izvor: znanstvenapanorama.wordpress.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti