KRUGOVI SMRTI: Misterija najstarije pustinje svijeta koju niko ne zna objasniti

Neki vjeruju kako je riječ o ‘otisku bogova’, dok drugi ove tragove u Namibiji povezuju s vanzemaljskim životom

Iako ih lokalno stanovništvo u Namibiji naziva još i ‘krugovima smrti’ te im se boje približiti, ovaj afrički fenomen koji decenijama zbunjuje naučnike u svijetu je poznatiji pod nazivom ‘vilinski krugovi’.
Vilinskim krugovima nazivaju se pravilne, okrugle, gole površine tla okružene plohama pokrivenim uniformnim, suhonjavim travnatim rastinjem. Prečnik im se uglavnom kreće od dva do 15 metara. Ti čudnovati beživotni krugovi, koji se pojave, sami nestaju nakon nekoliko decenija. Manji krugovi traju u prosjeku 24 godine, dok veći mogu postojati čak i do 75 godina.

Njihovo postojanje u Namibiji naučnicima je poznato još od 1970-ih, kada ih je većina teoretičara zavjere povezala s NLO-ima, no naučnici su predstavili nekoliko ozbiljnih hipoteza o njihovim mogućim uzrocima. Premda su viđeni i u Australiji, oni u Namibiji su daleko najveći, okruženi visokom travom i rašireni u jednakim razmacima.

Trenutno zapaljenje

Najpoznatija legenda domorodačkih plemena Afrike kaže kako krugove pravi ‘zmaj nastanjen ispod zemljine kore’. Naime, njegov vatreni dah stvara mjehuriće i spaljuje svu vegetaciju na površini, a to je objašnjenje zbog čega praznovjerno lokalno stanovništvo ne želi ni prići vilinskim krugovima – jer vjeruju kako bi mogli trenutno izgoriti pri njihovom nastanku.

Oni s optimističnijim vjerovanjima pak tvrde kako su to ‘otisci bogova’ koji ih čuvaju.

Naučnici i laici su špekulisali da su to ostaci udara meteora, mjesta gdje se zebre bacaju po zemlji, toksini iz biljke Euphorbia, gljivice ili bakterije, magnetizam ili druga energetska polja ili čak lokalizovana radioaktivna mjesta.

Rezultat rada termita?

Do nedavno se smatralo kako je misterija riješena kad je njemački biolog Norbert Juergens sa Univerziteta u Hamburgu objavio istraživanja u kojima navodi da je ova neobična pojava rezultat “eko-inženjeringa”, tj. pješčanih termita Psammotermes allocerus. Tokom svoje studije, on je pronašao ovu vrstu termita u više od 80 posto krugova, kao i u svim krugovima nastalim u novije vrijeme. Pretpostavio je da nastaju kako se termiti hrane travom s površine, a kako zajednica u ovom izolovanom ekosistemu raste, tako se i obim kruga povećava.

Iako teza djeluje racionalno, njegov su rad osporili mnoge kolege naučnici koji se takođe bave fenomenom Vilinskih krugova.

Prema njima, Juergens je pomiješao uzrok i posljedicu te su termiti naselili krugove kasnije, vidjevši ih kao pogodno okružene za život svojih zajednica.

– Pojava takvih uzoraka u prirodi je izuzetno neobična. Ovdje su na snazi jake regulišuće sile – ističe Stephan Getzin iz Istraživačkog centra za okoliš iz Leipziga.

Nema dokaza

Getzin i njegovi kolege poručuju da su termiti inače raspoređeni u nepravilnim rojevima u divljini te da nikako ne bi bili u stanju formirati ovako pravilne oblike, dodajući kako dosad nije pronađen niti jedan dokaz da su termiti “krivci” za krugove.

Za njega je pak logično objašnjenje da trava raste u samoregulišućim uzorcima zbog ograničenih zaliha vode. Uporedili su situaciju s rastom biljaka u šumama, npr. u mladoj šumi biljke običavaju rasti relativno blizu jedna drugoj, ali tokom godina vegetacija se prorijedi kako bi stara drveća imala dovoljno prostora i izvora hrane. Upravo takvo “takmičenje za resurse” moglo bi biti uzrokom formiranja krugova.

Prave li ih zaista vile, vanzemaljci, paraziti ili je njihovo porijeklo nešto što ni ne slutimo, samo jedna stvar je očigledna – niko ne može sa sigurnošću objasniti milione ovih misterioznih krugova koji se pojavljuju u najstarijoj pustinji svijeta.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti