“Kralj Hollywooda”: Bio je toliko prizemljen da je dječaku na cesti dao svog Oscara

Današnjoj publici je Clark Gable vjerovatno najpoznatiji po ulozi Rhetta Butlera u “Prohujalo sa vihorom”, ali i filmu “Dogodilo se jedne noći”, koji se računa za ‘oca i majku’ svih romantičnih komedija

Ljubavna je to priča iz 1934. puna peripetija između novinara i bogatašice, film koji je definitivno ustoličio Gablea kao prvog i posljednjeg glumca kojeg su zvali “Kralj Hollywooda”. Nevjerovatna hemija njega i Claudette Colbert i danas djeluje svježe, a oni koji su ga znali bili su mišljenja da je ovo Clarkova uloga koja je najsličnija njemu samom. Šteta je što se Hollywoodu više isplatilo da ga kasnije lansira kao izuzetnog džentlmena i čovjeka “većeg od života”, grandioznog ljubavnika, gotovo plemića, budući da je privatno bio lagan lik, volio sa svakim popričati, našaliti se, zabaviti. Bio je “prizemljen”.

No sreća je htjela da se sretnu on, Colbert i režiser Frank Capra te da snime film. Gable je osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu, kao što je i ostalo dvoje osvojilo u svojim kategorijama. Inače, nakon što je primio Oscara, jedno dijete mu je prišlo na ulici i reklo kako mu je lijep kip koji drži u rukama. I Clark je kipić djetetu i dao. Doslovno je nepoznatom dječaku na ulici predao Oscara. Kasnije je objasnio da poštuje nagradu, ali da mu sam izliveni čovječuljak ništa ne znači koliko samo priznanje kao takvo.

Koliki je bio Gableov uticaj na narod govori još jedna simpatična činjenica. Nakon što je u ‘Dogodilo se jedne noći’ glumac viđen kako ispod košulje ne nosi ništa, to je automatski postao trend. Tekstilna industrija je pretrpjela solidne gubitke pošto se prodaja donjih majica smanjila za nekoliko desetaka posto, a prije toga tj. do početka tridesetih, apsolutno je bilo nezamislivo ne nositi je ispod košulje. Muškarci su počeli mijenjati navike samo jer su vidjeli da Gable to radi.

Caprino ostvarenje je kasnije priznato i od strane Američkog filmskog instituta – zauzelo je 35. mjesto na ljestvici najboljih američkih filmova svih vremena, a takođe se našlo na poziciji 8 među najboljim komedijama. Sva ta priznanja su zaslužena, ali većina će se složiti da najveće priznanje zaslužuje zato što se poslije ‘Dogodilo se jedne noći’ dogodila i neslužbena krunidba jednog i jedinog kralja. To je Clark Gable.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti