Koristio samo javni prijevoz i za 24 sata obišao 12 država Evrope

Adam Leyton je ideju o što bržem prolasku kroz nekoliko zemalja čuo od drugih avanturista još 2015. godine, mada oni nažalost nisu uspjeli. Godinu dana kasnije, Leyton je pronašao način kako da za samo 24 sata proputuje kroz 12 država.

leyton

Uspjeh duguje isključivo tačnosti javnog prijevoza, a kao svoju početnu tačku izabrao je grad Perl u Njemačkoj. Odatle se uputio u države Luksemburg, Francusku i Belgiju, a zahvaljujući dobroj povezanosti uspio ih je obići za samo 60 minuta.

leyton1

leyton3
Laytonova slijedeća destinacija bio je Amsterdam u koji je morao otići avionom, nakon čega je zračnim putem “skoknuo” do Kopenhagena, gdje se preko mosta Oresund uputio ka Švedskoj. Nakon toga je odletio u Varšavu koju je osvojio 11 sati nakon početka putovanja iz Perla.

Iz Poljske je vozom otišao u Slovačku, ali je nakratko izašao za vrijeme prolaska kroz Češku kako bi se uračunalo kročenje u tu zemlju. Nakon dolaska u Bratislavu kupio je autobusku kartu do mađarske granice odakle je imao samo još 25 minuta da doslovno dotrči do austrijske teritorije udaljene oko dva kilometra.

leyton4
Do tromeđe Austrije, Mađarske i Slovačke Leyton je došao za 23 sata i 53 minute.

Pored avanturističkog duha, Adam Leyton je kroz Evropu prošao kako bi sakupio novac za fond Sands namijenjen programu za roditelje koji su izgubili svoju djecu. Dosadašnji rekord proputovanih zemalja u 24 sata postignut je 1993. godine, a tadašnji broj država bio je 11.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti