Korak do demokratije: Tuniski premijer dao ostavku

Tuniski islamistički premijer Ali Larayedh u četvrtak je u okviru dogovora s opozicijom dao ostavku kako bi oslobodio put nestranačkoj privremenoj vladi Mehdija Jomme i kako bi se dovršila tuniska tranzicija u demokratiju.

Tri godine nakon ustanka protiv autokratskog predsjednika Zinea el-Abidinea Ben Alija, Tunis, prije izbora koji će biti održani ove godine, prolazi završne faze uspostavljanja pune demokratije. Larayedhova umjerena islamistička stranka Ennahda krajem prošle godine prihvatila je sporazum po kojem bi njegova vlada mjesto ustupila nestranačkoj vladi pod vodstvom Mehdija Jomme, tehnokrata koji će obnašati premijersku dužnost do izbora.

Nakon nemira izazvanih ubojstvom dvojice sekularnih opozicijskih političara i zahtjeva da odstupi jer je previše popustljiva spram islamističkih tvrdolinijaša, Ennahda je s glavnom opozicijskom strankom Nidaa Tounes postigla kompromis po kojem treba odstupiti s vlasti kada stranke dovrše nacrt ustava, odredi se datum izbora i imenuje izborno povjerenstvo.

“Upravo sam svoju ostavku predao predsjedniku”, rekao je Larayedh novinarima. “Predsjednik će ubrzo imenovati novog premijera Mehdija Jommau i on će svoju vladu predstaviti u idućih nekoliko dana”.

Integralni članak pročitajte na: http://www.index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti