KONAČNO – ELIKSIR MLADOSTI? Naučnici otkrili kako da USPORIMO STARENJE!

Ples može da okrene efekte starenja u mozgu, pokazala je studija koju je objavio žurnal “Frontier in human neuroscience”. Studija je takođe otkrila da ples daje mnogo bolje rezultate od drugih vrsti fizičkih aktivnosti. Doktorka Catherine Rehfeld, vodeća autorka studije, objasnila je da vježbanje ima pozitivne efekte na usporavanje, ili čak suzbijanje mentalnih i fizičkih efekata starenja.

– Pokazali smo da dva različita tipa fizičkog vježbanja, ples i trening izdržljivosti, povećavaju oblast u mozgu koja se smanjuje sa starenjem. Pokazalo se da je samo ples vodio ka primjetnim promjenama ponašanja u smislu poboljšanja balansa – rekla je doktorka Rehfeld.

elik1

Ljudi koji su učestvovali u istraživanju u prosjeku su imali 68 godina i podijeljeni su u dvije grupe. Jedna je testirala efekte plesa a druga treninga izdržljivosti.

– Pokušali smo da našim seniorima u plesnoj grupi obezbjedimo stalne promjene plesnih rutina u različitim žanrovima, jazz, country, latinsko-američki plesovi i linerani. Koraci, pokreti ruku, formacije, brzina i ritmovi, mijenjani su svake druge nedjelje kako bi ih držali u stalnom procesu učenja. Najizazovniji dio im je bio da se prisjete rutina pod pritiskom vremena i bez pomoći instruktora – objasnila je Rehfeldova.

Druga studija koja je sprovedena na psihološkom odeljenju Univerziteta McGill, pokazala je da muzika ima bolji efekat od lijekova na brojnim stanjima. Istraživanje je pokazalo da muzika može da oslobodi prirodne supstance i hemikalijske supstance u mozgu koje ublažuju bol, koje djeluju brže i bolje od lijekova. Profesor Levitin, jedan od vodećih istraživača studije objasnio je kako muzika može da pokrene hemijske procese u mozgu koji imaju ljekovita dejstva.

– Otkrili smo ubjedljive dokaze da muzičke intervencije mogu da imaju zdravstvenu ulogu od operativnih soba do porodičnih klinika. Ali bitnije, uspjeli smo da dokumentujemo neurohemijske mehanizme uz pomoć kojih muzika utiče u četiri domena, upravlja raspoloženjem, stresom, imunitetom i kao pomoć u društvenom povezivanju – rekao je Levitin.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti