Ko najviše dolazi na Titov grob i kakve poruke posjetioci i dan-danas pišu Maršalu

Kada kupite ulaznicu u Muzej Jugoslavije, koja košta 400 dinara, što je nešto više od 6,5 KM iliti 3,5 €, kao da ste ušli u nekadašnju Jugoslaviju.

One koji su živjeli u Jugoslaviji, kako govore, i vazduh koji udišu u kompleksu Muzeja u mirnom ambijentu beogradskog Dedinja, podsjeća na život prije devedesetih.

Istina je da i mlađe, koji su samo rođeni u bivšoj državi, ali su iz priča roditelja, djedova i nana stekli sliku o životu u jednoj od tada najjačih zemalja Evrope i svijeta, vrati u neko imaginarno lijepo prošlo vrijeme.

Ovo mjesto je melem za dušu jugonostalgičara.

Najviše gostiju dolazi iz Kine (!), poslije njih, najviše dolaze Turci, Slovenci, Hrvati, Bosanci i Hercegovci …

Muzej Jugoslavije, kako kažu njegovi kustosi, najposjećeniji je u Srbiji, u zimskim danima dnevno ga obiđe i do 300 ljudi, dok se ljeti bilježi više od 700 posjeta tokom dana.

Dolaze i mnoge delegacije, ambasadori …

A svakako je ‘Kuća cvijeća’, odnosno grob Josipa Broza, koji je umro 1980. godine, u centru pažnje. Pored njega je 2013. sahranjena njegova supruga Jovanka Broz.

Nadalje, posjetiocima su veoma zanimljivi i Titova radna soba, njegove lične stvari, naočale, šinjeli … Najviše izloženih eksponata su unikatni pokloni koje je Tito dobivao.

Posebnu pažnju privlači i Knjiga utisaka o Muzeju. Ona to suštinski nije, već je svojevrsna Knjiga žalosti, jer posjetioci ne daju utiske o Muzeju nego pišu poruke Titu.

Činjenice o sahrani Tita

Josip Broz umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani, u 15:05 sati. Dan poslije, 5. maja,  u poslijepodnevnim satima u Beograd je specijalnim vozom iz Ljubljane stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima Josipa Broza.

Više od 200 stranih delegacija poklonilo se 7. maja kovčegu Josipa Broza u saveznom parlamentu, a dan kasnije, u Kući cvijeća na Dedinju, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, 700.000 ljudi i direktan televizijski prijenos pogrebne procesije u 58 država, sahranjen je Josip Broz Tito. Njegov pogreb postao je najveće okupljanje šefova država i vlada u svjetskoj istoriji.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti