KARTA SVIJETA SE MIJENJA! Otkriveno 5 novih ostrva nakon topljenja ledenjaka na Arktiku

Rusi su otkrili pet novih ostrva koja su se pojavila topljenjem ledenjaka na Arktiku

arktik3

Ruska mornarica je saopštila da je otkrila pet novih ostrva koja su se pojavila topljenjem ledenjaka na udaljenom Arktiku. Po dovršenju ekspedicije u avgustu i septembru ucrtali su na karte ostrva, koja su do tada bila sakrivena pod ledenjacima, no još uvijek ih nisu imenovali, rekao je šef sjeverne flote, viceadmiral Aleksandar Moisejev.

Moisejev je objasnio na konferenciji za novinare u Moskvi da je do toga došlo zbog promjena koje se događaju s ledom. “Ondje su prije bili ledenjaci. Otapanje, urušavanje i promjene u temperaturi doveli su do otkrića tih ostrva.”

Olakšano iskorištavanje resursa minerala

Otapanje ledenjaka na Arktiku u razdoblju od 2015. do 2019. bilo je gore nego u bilo kojem drugom petogodišnjem periodu od kada se provode mjerenja, otkrio je izvještaj UN-a o posljedicama globalnog zagrijavanja, koji je objavljen prošli mjesec. U studiji se objašnjava kakve će posljedice rasta razine okeana, brzog topljenja ledenih pokrova na Grenlandu i Antarktici i smanjenje ledenjaka imati na 1,3 milijarde ljudi koji žive u vrlo niskim područjima ili u visokim planinskim predjelima.

Rusija je posljednjih godina otvorila niz vojnih i naučnih baza na Arktiku, a interes za regiju raste kako rastuće temperature otvaraju brodske rute i olakšavaju iskorištavanje dotad nepristupačnih resursa minerala. Ovogodišnja ruska ekspedicija na dva arhipelaga, Zemlju Franje Josipa i Novaju Zemlju, uključivala je tim od 60 ljudi, među kojima su bili civili iz Ruskog geografskog društva.

Napad ljutitog morža

Članovi ekspedicije snimili su trenutak kada je ljutiti morž napao njihov čamac, a videozapis je postao viralan prošlog mjeseca. “Dva mjeseca za vrijeme ekspedicije u Zemlji Franje Josipa možemo opisati kao topla. Imali smo sreću jer smo se mogli iskrcati na ostrva na kojima obala nije svake godine bez ledenog pokrivača”, rekao je Denis Krec, vođa ekspedicije.

Tokom te ekspedicije ruski su vojnici otkrili pet novih ostrva u jednom od zaljeva na velikom arhipelagu Novaja Zemlja s dva velika ostrva. Iako su ta novootkrivena ostrva još ranije bili uočena na satelitskim snimcima, ekspedicija ih je prva i vidjela uživo. Moisejev je najavio kako će, naravno, svako od ostrva uskoro dobiti i ime.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti