Kako su poznate pasmine pasa izgledale prije 100 godina, a kako izgledaju danas

Iako se smatra kako je pas bio prva životinja koju je čovjek pripitomio, valja reći kako je dotični tokom nekoliko hiljada godina suživota s ljudima drastično izmijenio svoj izgled, granajući se u veliki broj raznovrsnih pasmina. Štaviše, promjene kod nekih popularnih pasmina u zadnjih stotinjak godina bile su toliko drastične da se poređenjem današnjih fotografija s njihovim precima od prije stotinjak godina možemo zapitati je li riječ o istoj pasmini.

dogs

Zahvaljujući selektivnom uzgoju, gdje se biraju jedinke tačno određene veličine, držanja i boje krzna, ljudi su stvorili najmanje 167 različitih pasmina pasa, koje su se i same tokom vremena mijenjale, a o čemu nam svjedoči knjiga Dogs of All Nations iz pera Waltera Esplina Masona, objavljena 1915. godine. Usporedivši fotografije nekih pasmina iz knjige s današnjim izgledom istih, ekipa s bloga The Science of Dogs, jasno je pokazala dosege selektivnog uzgoja čovjekovog najboljeg prijatelja.

Kako su neke pasmine izgledale tada, a kako izgledaju danas možete vidjeti u nastavku.

Bull terijer

dogs1

I dok je navedenu pasminu prije stotinjak godina odlikovalo vitko tijelo i pravilna glava, današnji bull terijeri puno su nabijeniji i kompaktniji, s glavom u obliku lopte za američki fudbal. Osim toga, spomenimo kako su im izrasli i dodatni zubi.

Engleski buldog

dogs2

I dok je engleski buldog već prije 100 godina imao većinu današnjih karakteristika, od kojih se posebno ističu obješene usne i raširene noge, kod današnjih buldoga navedene značajke su još izraženije.

Njemački ovčar

dogs3

Jedna od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu takođe je doživjela značajne promjene, gdje posebno treba istaći povećanje prosječne težine s 24 kg na težinu od 34 do 43 kg. Osim toga, njemački ovčari prethodno su imali ravna leđa, dok se današnji primjerci odlikuju zaobljenim stražnjim dijelom trupa.

Airedale terijer

dogs4

Riječ je o najvećem tipu terijera, kod koga se u posljednjih 100 godina ponajviše izmijenilo krzno. Postalo je duže, i bogatije, no bez obzira na to, airedale terijeri su ostali zaigrani i veseli psi.

Shetlandski ovčar

dogs5

Kako navodi Dogs of All Nations, prosječna težina shetlandskog terijera 1915. godine je iznosila tek 3-4 kg, dok današnji primjerci imaju masu od 9 kg. Druga vidljiva promjena jeste značajan rast dlaka, koje su danas neusporedivo duže i bogatije nego što su bile one kod pasa iz 1915. godine.

Izvor: znanost.geek.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti