Kako othraniti napušteno mače?

Ako već niste, možda se nađete u situaciji da naletite na napušteno, netom okoćeno mače i srce vam ne dopusti da okrenete glavu na drugu stranu i odete?

No isto tako vrlo je vjerojatno da vrlo malo znate od odgajanju tako malenog stvorenja i da će vas uhvatiti panika jer nećete znati što dalje nakon što stignete kući? Ne očajavajte, pažljivo pročitajte savjete koje je potrebno znati u takvoj situaciji!

Novorođeni mačić može postati napušten u slučaju smrti ili teške bolesti majke, ili ako majka ne može proizvesti dovoljno mlijeka potrebne kvalitete. Adekvatna skrb za novorođenče je ključna za održavanje zdravlja i ispravan rast i razvoj. Dok othranjujemo mače, moramo osigurati odgovarajuću prehranu, higijenu, okružje, kao i mentalnu te emocionalnu potporu.

Unatoč svim naporima stopa smrtnosti za novorođene mačiće, neovisno o tome jesu li napušteni ili ne, kreće se od 10-30%. Nenadana smrt može nastupiti zbog upale pluća, hipotermije, dehidracije, infektivne bolesti, hipoglikemije (niske razine šećera u krvi), problema pri porodu ili parazita. Najčešći znakovi bolesti kod novorođenih mačića su neprestan plač, smanjena aktivnost i izostanak dobivanja na težini.

Nakon poroda trebalo bi obaviti uobičajeni pregled okota za otkrivanje urođenih mana, poput deformacije lubanje, rascijepljene usne ili šuma na srcu.

Prva dva tjedna nakon poroda normalni puls mačeta je iznad 200 u minuti, a ritam disanja je između 15 i 35 udisaja u minuti. Tjelesna temperatura se kreće između 35.5 i 36 stupnjeva Celzija u prvom tjednu, a zatim se podiže na otprilike 37.7 stupnjeva. Novorođenčad obično teže oko 100 grama i trebali bi dobijati 10g dnevno na težini. Nakon 6 tjedana očekivana težina je 500 grama.

Napušteni mačići potpuno ovise o svojem skrbniku kako bi dobili hranu potrebne količine i kvalitete u obliku zamjenskog mačjeg mlijeka. Zamjensko mlijeko sadrži vodu, masti, šećer, minerale i proteine slične mačjem mlijeku. Kravlje mlijeko nije odgovarajuća zamjena!

Zamjensko mlijeko mora biti zagrijano na 37 stupnjeva prije hranjenja. U slučaju da pripremate zamjensko mlijeko u prahu, umiješajte količinu koja će biti potrošena unutar 48 sati. Količina koju ćete dati mačiću ovisi o njegovoj težini i broju dnevnih hranjenja. Pritom će vam pomoći upute koje ste dobili uz zamjensko mlijeko koje koristite.

Hranjenje je moguće obaviti pomoću cijevi za hranjenje ili korištenjem bočice. Hranjenje pomoću cijevi je brže ali može biti traumatično za mače. Kapaljke nemojte koristiti jer je teško dozirati adekvatnu količinu hrane na taj način.

Pri korištenju bočice za hranjenje pazite da veličina dude i otvora na istoj odgovara veličini mačića. Samo mačiće koji imaju refleks gutanja možemo hraniti bočicom, a taj se refleks kod mačaka pojavljuje nakon 10 dana starosti. Stoga mačiće ispod 10 dana starosti koji često još nemaju razvijen refleks gutanja hranimo cjevčicom za hranjenje. Bez straha – uz malo vježbe hranjenje cjevčicom može biti brzo i jednostavno. Obično se za mačiće ispod 300 grama težine koristi cijevčica vanjskog promjera 1.7mm, dok za one iznad 300 grama cjevčica promjera 2.7mm. Potrebnu dužinu cjevčice odredite mjereći dužinu od njuškice do zadnjeg rebra, i zatim označite to mjesto na cjevčici. Kako mačić bude rastao trebat će ponoviti mjerenja i prilagoditi dužinu. Pri umetanju cjevčicu navlažite i umetnite u jednjak do označenog mjesta. Nakon toga nahranite mladunče pomoću šprice napunjene zamjenskim mlijekom. Hranite ga polagano kroz nekoliko minuta. U slučaju da naiđete na otpor i negodovanje, prestanite sa hranjenjem i uklonite cjevčicu.

Nakon svakog hranjenja mačića treba potaknuti na podrigivanje kako bi izbacio zrak koji je završio u želucu. Do trećeg tjedna života mačića ćete morati i stimulirati za obavnjanje velike i male nužde nakon svakog hranjenja. Za tu namjenu koristite toplu i vlažnu blazinicu kojom ćete ih nježno trljati po genitalnom području. Ako ste sve ispravno napravili, rezultat bi uskoro trebao biti vidljiv.

Novorođene mačiće trebalo bi hraniti 6 do 8 puta dnevno. Postepeno smanjujte učestalost hranjenja na 3 do 4 puta  dnevno do drugog ili trećeg tjedna života.

Nakon trećeg tjedna mačiću možete ponuditi čvrstu hranu. Počnite sa vlažnom hranom za mlade mačke razrijeđenom sa zamjenskim mlijekom. Istovremeno nastavite sa hranjenjem zamjenskim mlijekom. Tijekom iduća dva tjedna polako smanjujte udio mlijeka, tako da je do 8 tjedna života mačić potpuno naučen na čvrstu hranu. Pritom neka uvijek ima na raspolaganju svježe pitke vode.

Ako se razbole u ranoj dobi, mačići mogu vrlo brzo dehidrirati uz pad tjelesne temperature i šećera u krvi što za njih može biti fatalno. Uz davanje dovoljno tekućine bolesnika kroz nekoliko sati polako zagrijte na temperaturu od 36-37 stupnjeva korištenjem termo uložaka, žarulja ili toplijih bočica kod hranjenja.

Za vrijeme othranjivanja prostor u kojem se mačić nalazi održavajte što je moguće čistijim. Mačić također ne bi smio biti u dodiru sa drugim životinjama ili ljudima do svojeg četvrtog do šestog tjedna života kako bi se umanjila opasnost izlaganja zaraznim bolestima. Prije i nakon svakog kontakta sa mačićem dobro operite ruke i opremu koju koristite.

Prostor u kojem se nalazi neka bude topao i bez propuha, ali pazite da temperatura ne bude previsoka! Nastojte održavati temperaturu od tridesetak stupnjeva prvi tjedan života, a nakon toga nešto nižu. Priručni termometar koji možete držati u blizini će vam biti od velike pomoći. Nakon šestog tjedna života sasvim će im odgovarati i vaša uobičajena sobna temperatura. Ako je moguće pratite i vlažnost zraka i pokušajte je držati između 55 i 65 % u neposrednoj blizini mladunaca.

Za održavanje čistoće možete koristiti novinski papir kojim ćete obložiti kutiju u kojoj ih čuvate i koji se može jednostavno i brzo ukloniti ako se “unerede”. Kako budu odrastali, zamijenite novinski papir sa tkaninom po kojoj im nogice neće proklizavati dok počinju hodati. Posteljinu redovno perite.

Mladunče nemojte uznemiravati više od 6 do 8 puta dnevno, što uključuje i trenutke hranjenja. Pretjerana interakcija omest će njihov dnevni ritam spavanja što će ih učiniti podložnijima bolesti. Također, nemojte dopustiti djeci da se igraju njima dok ne navrše 6 do 8 tjedana života.

Nekad se smatralo da novorođeni mačići moraju primiti kolostrum (majčino mlijeko bogato antitijelima) unutar prvih 24 sata života kako bi bili zaštićeni od zaraznih bolesti. U posljednje se vrijeme međutim utvrdilo da je dovoljno da mače dobije majčino mlijeko unutar 24 sata, što znači da ako je moguće mače možemo “podvaliti” mački usvojiteljici i ono će ipak dobiti dovoljnu količinu antitijela. U slučaju da to nije moguće jednodnevno stvorenje bi trebalo primiti zamjenski serum kao alternativni izvor antitijela. Serum se može dobiti od bilo koje zdrave mačke nakon čega se daje pod kožu u količini od 2ml po kilogramu. Ovo će mačiću pružiti zaštitu do 6 tjedana starosti.

Kada navrše dva tjedna, preporučljivo je mačića očistiti od crijevnih parazita i isti postupak ponoviti nakon dva tjedna. Odgovarajuće sredstvo pronaći ćete u veterinarskoj ljekarni.

I konačno, unatoč primljenom serumu, mače bi trebalo primiti prvo cjepivo između 4 i 6 tjedana starosti (za razliku od mačića koji su odrasli uz majku koji se cijepe tek nakon osmog tjedna života).

Pri othranjivanju napuštene životinje puno će vam pomoći vođenje dnevnika u koji ćete dnevno unositi izmjerenu težinu i temperaturu, primljenu količinu hrane, broj uriniranja i defekacije kao i sve informacije o primljenim terapijama i cjepivima. Redovan san iznimno je bitan za zdravlje tako mlade mačke. Da bi ga osigurali u dovoljnoj količini napravite raspored hranjenja i pridržavajte ga se!

Kako je već spomenuto, 6 do 8 puta dnevno pomazite mačića i držite ga u rukama kako bi simulirali interakciju koju bi inače dobili od svoje majke. Ovo je posebno važno napraviti prije svakog hranjenja. Da mu krzno bude čisto, dva puta tjedno ga prebrišite sa vlažnom krpicom.

Nakon 6 do 8 tjedana vaše će “potomak” biti spreman za samostalan život u budućem domu. Možda sve opisano zvuči zahtjevno i zastrašujuće, ali radi se o iskustvu koje će vas zauvijek promijeniti. Ako ste roditelj, već ste primjetili da se briga o mačjoj “bebi” gotovo ne razlikuje od brige koju je tražilo vaše vlastito dijete u prvim mjesecima života, a ako niste, prihvatite ovaj zadatak kao veliki životni test i izazov.

Izvor: macke.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti