Kako je legendarna “peglica” spojila Tom Hanksa i mali poljski gradić

Slavnog američkog glumca Tom Hanksa oduševila je ideja njegovih fanova iz Poljske da mu poklone mali stari Fiat 126 i s nestrpljenjem čeka da “peglica” prođe remont i da je poljski nacionalni avioprevoznik LOT o svom trošku prebaci u SAD.

tomh1

Hanks će u znak zahvalnosti fanovima poslati novac dječijoj bolnici u gradu Bjelsko Bjaloj, odakle mu šalju auto.

Kampanju, koja je ubrzo naišla na oduševljeni odziv Poljaka da prikupe novac i poklone Hanksu “mališu”, kako u Poljskoj zovu Fiat 126 koji je silazio sa traka fabrike u Bjelsko Bjaloj i bio najpopularniji automobil u komunističko doba, pokrenula je Monika Jaskulska iz tog grada na jugozapadu zemlje nakon što je vidjela jednu Hanksovu fotografiju kraj “peglice” u Budimpešti.

V

Poljaci su prikupljanje novca počeli sa velikim entuzijazmom i bilo je dogovoreno da se eventualni višak preda Pedijatrijskoj bolnici u Bjelsko Bjaloj, a na kraju je, kada se našao odgovarajući mali Fiat, star 43 godine, cijelu sumu uplatio jedan poljski preduzetnik, tako da novac od fanova ide malim pacijentima.

“Remont će trajati do maja. Tada letimo sa ‘mališom’ u Los Angeles. LOT je obećao da će ga prevesti besplatno. Menadžerica Hanksa proslijedila mi je njegov mail u kojem kaže da želi da lično preuzme auto kako bismo zajedno mogli da startujemo ključem motor. U mailu je priznao da se malo šalio (u Budimpešti) na račun tog automobila, ali da mu se sviđa i da bi volio da ga ima. Nije slutio da će neko pokrenuti takvu akciju, ganut je”, kazala je danas Jaskulska za poljsku televiziju Polsat.

Pošto je saznao da će sav novac koji su fanovi prikupili biti proslijeđen kao pomoć dječijoj bolnici, Hanks je napisao Jaskulskoj da će on svojim prilogom udvostručiti tu sumu.

“U Budimpešti sam snimio sve te fotografije, gledajući jedan za drugim te Fiate 126, šalio se da bih kupio jedan, ali potajno sam želio da budem blizu tih automobila”, napisao je fanovima iz Bjelsko Bjale Tom Hanks.

Prva peglica u Poljskoj montirana je u Bjelsko Bjaloj 1973. godine, a do posljednje proizvedene u toj fabrici 2000. godine, koja je završila u Muzeju Fiata u Torinu, sa montažnih traka u Bjelsko Bjaloj i mjestu Tihi sišlo ih je 3,3 miliona, od čega je izvezeno 900.000, a ostatak postao dio uobičajenog pejzaža na putevima komunističke Poljske.

Izvor: cinema-tv.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti