Kako izvući ZLATO iz matične ploče kompjutera

Zlato se nalazi na više mjesta u kompjuteru. Vidljivo zlatnu boju možete lako uočiti na matičnim pločama, konektorima i sličnim dijelovima.

zlato1

Postoji mnogo načina kako skinuti zlato sa matične ploče. Komponente na matičnoj ploči su zalemljene sa donje strane i jedan od načina je da odlemite te komponente zagrijavanjem matične ploče sa donje strane i komponente bi trebale da ispadaju. Ono što vama treba su zlatni konektori, slotovi u kojima se nalaze pozlaćene  i druge komponente koje smo prethodno spomenuli.

Komponente sa matične ploče skidamo zagrijavanjem a pozlaćene vrhove PC karti odvajamo rezanjem makazama za lim ili nekim drugim oštrim predmetom.

Nakon što odvojite pozlaćene dijelove i sortirate ih, najbolje rješenje bi bilo da se pošalju stručnoj osobi ili rafineriji za obradu zlata. Ukoliko se odlučite za ovaj postupak rafinerija će obraditi i poslati vam 999,99 čisto zlato i na taj način ćete zaraditi na “smeću”.

Prilikom čišćenja matičnih ploča dobit ćete materijale kao što su zlato, bakar, srebro, aluminij … spisak se nastavlja a samim tim i vaš profit.

Zlato (hemijska oznaka Au) ima odličnu toplotnu i električnu provodljivost, otpornost na oksidaciju pa se zbog toga koristi u industriji na tone. U 2003. godini, na primjer, 318 tona zlata je upotrebljeno u cilju pravljenja kompjutera kao i mobitela i svake godine se ta količina ponovo upotrebljava. Gdje se tačno nalazi zlato na matičnoj ploči? Uglavnom je to na mjestima kao što su:

IDE konektori

zlato2

AGP i PCI slotovi

zlato3

… PCI, ISA, AGP i drugi portovi. Zlato se takođe nalazi na iglicama koji služe za konekciju kablova sa hard diskova na matičnu ploču a isto tako i sa ostalih komponenti koje se moraju povezati sa matičnom pločom.

Iglice na mjestu procesora su takođe prekrivene zlatnom prevlakom ali isto tako zlata ima i u procesorima.

Kao što smo rekli, matična ploča ima zlata ali koliko? Svaka komponenta je presvučena tankim slojem zlata izraženo u mikronima. Nekima će zvučati razočaravajuće ali prosječna količina zlata je izražena u postotku 0,01%. Tako da u 500 grama zlatom presvučenih konektorskih iglica imate 500 x 0,01% = 0,05 grama zlata. Opet nije loše obzirom na cijenu zlata danas. Zato – ne treba odustajati od bilo kojeg sekundarnog izvlačenja plemenitih metala putem reciklaže.

Izvor: zlato-otpad.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti