Jusuf Nurkić: “Trebao sam na posudbu u Široki, no tamo su rekli da musliman za taj klub nikad neće igrati”

Jusuf Nurkić se trenutno oporavlja, ali i priprema u Zagrebu nakon što je martu ove godine pretrpio tešku povredu noge zbog koje je propustio završnicu prošle NBA sezone, a vjerovatno će pauzirati i značajan dio narednog šampionata najjače svjetske košarkaške lige.

nurk

U intervjuu za zagrebački “Večernji list” Nurkć je govorio o oporavku, ali se prisjetio i početaka karijere …

Obišao ga i trener Stots

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš (25) radi pod nadzorom klupskog fizioterapeuta u Portlanda Logana Sullivana, a Jusufa je na povratku sa mora u Zagrebu posjetio i glavni trener Blazersa Terry Stotts.

– Zahvalan sam klubu kako je, svo ovo vrijeme, vodio brigu o mom oporavku. Evo, tu je bio i naš doktor Sve je to očito do toga koliko si im važan. Najvažnije je da se ne preskaču stepenice.

U nekim prijašnjim situacijama vraćao sam se ranije no što sam smio, a ovo je prvi put prilika da se oporavim do kraja. Projiciranog termina povratka nema, sve će ići u dogovoru s doktorima – rekao je Nurkić.

Iako je već velika zvijezda u Sjedinjenim Američkim Državama, Jusuf ne zaboravlja svoje korijene. A oni su iz Svojata, sela nedaleko od Tuzle …

– To vam je selo od 400 kuća. Imao sam sjajno djetinjstvo, uz sve te neke seoske priče i bikove, krave, ovce … Imali smo stočarsku farmu, djed je imao bikove. Tako se preživljavalo. Farmerski kruh je jako težak i to treba poštivati – kaže naš centar.

Prisjetio se Nurkić i kada je stigao u zagrebačku Cedevitu, gdje je trener bio Aleksandar Petrović, koji je jedno vrijeme bio i selektor reprezentacije BiH. No, kod Ace se Jusuf nije naigrao …

Drugačija vizija

– Aco je ipak bio fer. Cijenim iskrene trenere koji imaju drugačiju viziju pa puste igrača na kojeg ne računaju. Rekao sam mu da vidim da on za mene nema prostora i pitao da li bih mogao ići negdje na posudbu. On je rekao nađi si klub i ja sam otišao u Zadar.

Zanimljivo je da je u tom trenutku opcija bio i Široki no tamo su rekli da musliman za taj klub nije nikad igrao, a niti da neće. No, meni je u Zadru bilo super. Beskrajno sam zahvalan treneru Nazoru i cijelom gradu. I danas kada dođem dole, ja se osjećam posebno. To mi je bilo najljepše razdoblje u karijeri – kaže Nurkić.

Doživotni menadžer

Priča o tome kako je uopšte počeo igrati košarku je gotovo pa filmska. Zapravo, ona je već prerasla u mit o tome kako je Jusufov otac Hariz, inače policajac, gromada od čovjeka od 209 centimetara, pretukao određen broj huligana (u ovoj legendi se ta brojka penje do 14) pa je to završilo i u novinama. Kada je to pak pročitao košarkaški menadžer Enes Trnovčević odmah se zaputio do Hariza Nurkića da ga pita ima li sina, piše “Večernji list”.

– Premda ja dotad nikad košarkašku loptu nisam držao u rukama, čovjek je pao s neba i počeo pričati mojem ocu i meni kako ću ja biti NBA igrač. Čovjek je počeo pričati bajke, cijela Bosna se smijala, a neki su i rekli da nisam talentovan i da probam sa školom. No, taj čovjek je imao nešto. Kao da je bio vidovit. Ja vjerujem u sudbinu. On je moj doživotni menadžer – rekao je Nurkić.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti