Jedina dimnjačarka u BiH: U dimnjaku pronašla tri kg zlata

Dajana Đurić (25) iz Brčkog, jedina je dimnjačarka u Bosni i Hercegovini.

dim1

Još kao djevojčica upoznala se s visinom i dimnjačarstvom. U tajne tog zanata uveo ju je njen otac Jadranko.

– Žarko sam željela biti frizerka, ali sam upisala srednju školu za ekološkog tehničar. Paralelno s tom školom odlučila sam se školovati za dimnjačara. Toliko sam se navikla i zavoljela taj posao da sam na kraju završila i studij za ekološkog inženjera. Ovo je zanimljiv posao, ponekad je za ženu težak, pa bih voljela raditi u struci, ali nažalost, u Brčkom nema razumijevanja za to.

dim2

Tako je jedanput njezin otac u dimnjaku našao gomilu raznog eksploziva. Tad ju je upozorio da, ako u dimnjaku nađe nešto što teško izlazi iz dimovodnoga kanala, to ne dira nego da zove njega. On tada specijalnom videokamerom provjeri o čemu je riječ.

– Prošle godine sam čistila dimnjak kod jedne starije gospođe u Brčkom. Četka nije išla, pa sam u otvor dimnjaka gurnula ruku. Dotaknula sam nekakav najlon i odmah mi je eksploziv pao na pamet. Pozvala sam oca, ali mi se nije javio na mobitel. Nisam mogla čekati jer su drugi mušterije čekali na moju uslugu, pa sam odlučila polako povući najlon prema dolje. Kad mi je došao u vidokrug, lagano sam ga pocijepala da vidim što je u njemu.U tom trenutku iz svežnja su ispala dva bisera, napravila sam veći otvor i vidjela sam zlatni nakit. Ukupno je bilo oko tri kilograma zlata. Došao je otac i pokazala sam mu što sam našla. Uzeo je dimnjačarsku četku i dobro očistio vrećicu u kojoj je bilo zlato – otkriva nam dimnjačarka Dajana.

Nakon toga pozvali su gospođu i stavili joj vrećicu zlata pred noge.

– Tata je rekao: ‘Gospođo, ovo je vaše’. Žena je širom otvorila oči. Prepoznala je svoj nakit, koji netko od njenih ukućana, kad je počelo ovo zlo od rata, sakrio u dimnjak – rekla je Dajana.

dim3

– Lice zaprljam s čađi, ali ja ga operem, a neki to ne mogu učiniti niti da kožu zgule. Ja imam vrlo malo vremena za bavljenje kojekakvim glupostima jer radni dan mi počinje u šest sati i nerijetko traje do kasno uvečer. Bude slučajeva da, čim sam pošla na počinak, moram ustati i otići s ocem na intervenciju zbog zadimnjenog ili zapaljenog dimnjaka – kaže Dajana.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti