ISTORIJA EVROPSKIH PRIJESTOLNICA: Kako su nastajala imena glavnih gradova evropskih država

Jeste li se ikad zapitali zašto se Pariz ili Atina baš tako zovu? Evo odgovora na to pitanje.

Atina, Grčka

Prema grčkoj mitologiji, Atina je dobila ime nakon takmičenja boginje Atine sa Posejdonom, a ishod takmičenja je odlučivao čiji će biti grad. Mit kaže da je Posejdon “napravio” izvor slane vode, udarajući stijenu Akropolja svojim trozupcem, dok je Atina, dodirujući svetu stijenu kopljem učinila da poraste maslina, simbol mira i prosperiteta.

Građani Atine, na čelu sa prvim kraljem, izabrali su Atinu za svoje božanstvo i grad je dobio ime po njoj.

Amsterdam, Holandija

Prijestolnica Holandije je ime dobila po rijeci Amstel koja kroz nju protiče, kao i zbog brane (dam). Amsterdam je nekada bilo malo ribarsko selo koje se u 12. vijeku zvalo “Amstelredamme”, nakon čega je nastao gradić “Amsteldam” – od naziva rijeke Amstel i riječi “dam” koja znači brana, da bi na kraju postao Amsterdam.

Inače, naziv rijeke Amstel potiče od riječi “Aeme stele”, što znači “predio okružen vodom”.

Lisabon, Portugal

Legenda kaže da je Lisabon osnovao Homerov heroj, Odisej. Ipak, teorija o imenu grada koja preovlađuje je da ime potiče od feničanskog “Allis Uboo”, što znači “očaravajuća luka”, a u drevna vremena je grad nosio ime “Olissipo”.

Berlin, Njemačka

Postoje dvije teorije o imenu glavnog grada Njemačke. Prema jednoj, Berlin potiče od njemačke riječi “Bär”, što znači medvjed, koji je ujedno i simbol grada. Prema drugoj teoriji, Berlin potiče od slovenske riječi “berl”, što ima značenje močvare. Ako pitate Nijemce, njima će vjerovatno biti draža ova verzija koja ima veze sa medvjedom.

Brisel, Belgija

Najčešća teorija o porijeklu imena Brisel je da potiče od holandske riječi “Broekzele” ili “Broeksel”, gdje “broek” znači močvara, a “zele/sel” znači dom. Spojeno, moglo bi se reći da Brisel znači “dom u močvari” jer je prvobitno naselje nastalo u močvarnom području.

Nikozija (Lefkozija), Kipar

Nekada davno, ovaj grad je bio poznat pod imenom Ledra. Nakon toga je nosio ime Kalinikisi, pa Leukotea, pa Lefkozija (bijeli grad). Kada su Lusignani, koji su kasnije postali kraljevi, došli na Kipar, pogrešno su tumačili ime grada po grčkoj riječi “nike” što znači pobjeda, i tako je Nikozija dobila ime. Po ovom nazivu je i danas poznata u većini svjetskih zemalja.

London, Velika Britanija

Porijeklo imena ovog grada je poprilična misterija. Postoje brojne teorije, ali ona najpoznatija je da mu je kralj Lad, koji je nekada vladao gradom, dao ime.

Madrid, Španija

Rimski osvajači su, u drugom vijeku prije nove ere sagradili malo naselje na obalama rijeke Manzanares, koje su nazvali “Matrice” (majka voda). Arapski osvajači su kasnije ime grada promenili u Mairit – od arapske riječi “Mayra” što znači majka i sufiksa “it” što znači “mjesto, na mjestu”. Postepeno, Mairit je prešlo u Matrid, da bi se došlo da današnjeg Madrid.

Moskva, Rusija

Grad je dobio naziv po rijeci Moskvi koja protiče kroz grad. Kada je riječ o etimologiji imena rijeke, tu ima više teorija. Jedna od mogućnosti je da potiče od slovenske riječi za “vodu”, a druga teorija je da je porijeklo vezano sa mongolskom riječju “mushgia”, što znači uvrnut, upleten.

Pariz, Francuska

Ime Pariz potiče od imena galskog plemena koje je nekad tamo živjelo, a koje se zvalo Parisii. Vjeruje se da naziv plemena Parisii ima veze sa keltskom riječju “parisio” što znači “radni ljudi” ili “zanatlije”.

Rim, Italija

Ova priča je svima vjerovatno poznata. Braća Romul i Rem osnovali su grad 754. godine prije nove ere. Poslije svađe, Romul je ubio Rema, postao kralj i nazvao grad Roma odnosno Rim, po sebi.

Izvor: mondo.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti