Isplati li se … Biti dobar?

Pozitivna emocija generiše pozitivan osjećaj. Dok činimo dobro, osjećamo se bolje, a naš se mozak mijenja i ‘učitava’ načine kako ćemo svakodnevno demonstrirati sve više i više ljubaznosti i dobrote

dobar4

Bojite se da je lijepo ponašanje, ljubaznost, blagost i dobrota izgubila smisao u današnjem svijetu? Mislite da su prevladali ‘loši’ momci ili hohštapleri i potpuno preuzeli stvari u svoje ruke? Niste jedini, sigurno, ali ipak: isplati li se biti dobar?

Baš kao što su se neurologija i društvene nauke složile da fizička aktivnost, meditacija i određeni tipovi psihoterapije mogu pozitivno uticati na naš mozak, tako su pozitivnim djelovanjima uključile i ljubaznost i blagost. Da, da, budite dobri jer se to isplati! Budite dobri jer to mijenja naš mozak – naravno na bolje!

Richard Davidson profesor psihologije na University of Wisconsin-Madison bio je inspirisan razgovorom s Dalai Lamom, koji ga je kao naučnika pitao: “Zašto ne možemo koristiti modernu neurologiju kako bi naučili više o dobroti, blagosti i saosjećanju?”

Dvadesetak godina kasnije, profesor Davidson zaključio je na temelju provedene studije (od bolesti do opšteg zadovoljstva i zdravlja) da često nemamo dovoljno stečenih i naučenih vještina i tehnika kako da sami poboljšamo svoje zadovoljstvo. Suprotno tome, moderna neurologija jasno kaže da uz uporne treninge možemo maksimalno iskoristiti neuroplastičnost mozga i pokloniti sami sebi najljepši ružičasti pogled na svijet, pozitivan stav i zapravo sreću.

dobar5

Zašto je trening bitan? Treninzi (kako fizički tako i oni mentalni) kreiraju zapis, put i vezu u našem mozgu. Djeca i adolescenti ne uče se biti dobri razmišljanjem i pričanjem (kao i odrasli uostalom). Nego, svi mi jednako i najbolje učimo kad djelujemo.

Pozitivna emocija generiše pozitivan osjećaj. Dok činimo dobro, osjećamo se bolje, a naš se mozak mijenja i ‘učitava’ načine kako ćemo svakodnevno demonstrirati sve više i više ljubaznosti i dobrote. Pitate se kako možemo trenirati dobrotu? Jednostavno …

Za početak pokušajte primijetiti kad je neko prema vama ljubazan i sjetite se tog osjećaja, još bolje uzvratite istom mjerom! Tako ne samo da ćete trenirati svoj mozak, već ćete se svakim danom osjećati sve bolje i bolje i bolje, jer da, isplati se biti dobar!

Izvor: coolklub.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti