Iskopava se vikinški brod star oko 1000 godina (VIDEO)

Ovaj brod je do sada bio istraživan samo pomoću tehnologije, neinvazivnim metodama.

ship3

Na jugu Norveške u Jellestadu, 2018. godine, pomoću GPR-a, pronađen je brod Vikinga. Tehnologija je omogućila istraživačima da dobiju fotografije broda koji je pokopan između VIII i X vijeka nove ere, a na osnovu fotografija utvrđeno je da je brod napravljen od hrasta i da je dugačak 19, 8 metara.

Brod je vjerovatno bio pravljen za putovanje preko mora, objašnjava arheolog Sigrid Gundersson. Moguće je da je nekada imao i jarbol i vesla.

Ali fotografije pokazuju da je jedan dio broda mogao služiti i za sahranjivanje.

Vikinški običaj sahranjivanja u brodovima bio je namijenjen eliti, a najčešće su brodovi bili posljednje utočište najhrabrijim ratnicima i vladarima. Nakon što bi pokojnika položili u brod, zatrpali bi ga zemljom, formirajući nasip. U Jellestadu, nasip se vremenom sprao, a brod je ostao samo pola metra ispod površine.

Arheolozi u početku nisu željeli da ga otkopavaju zbog rizika od oštećenja koja bi mogla da nastanu pod uticajem vazduha, međutim 2019. godine otkrili su nešto uznemirujuće. Jedan odvodni jarak u blizini broda doprineo je uništavanju drvenog trupa. Tada je odlučeno da se brod ipak otkopa.

Daljom analizom utvrđeno je da dio broda koji je udaljen od jarka u dobrom stanju.

Uprkos činjenici da je praksa sahranjivanja istaknutih ratnika i plemenitih ljudi u brodu bila raširena među Vikinzima, do sada su u Norveškoj preživjela samo tri takva broda. Međutim, za razliku od prethodnih sahrana, ovaj brod je, do sada, mogao da se istražuje pomoću moderne tehnologije.

Zemlja iznad zakopanog vikinškog broda biće prosijana kako bi se otkrili bilo kakvi artefakti. Nakon uklanjanja zemlje napraviće se trodimenzionalne slike cijelog broda kako bi istraživači mogli ponovno da dođu do originalnog izgleda. Sav sačuvani organski sloj trupa biće tretiran hemikalijama kako bi se sačuvao.

Vjeruje se da su takve sahrane pravljene iz složenih socijalnih, vjerskih i političkih razloga, a ako ih bolje budemo razumjeli, dobićemo više informacija o životu i pogrebnim običajima Vikinga.

Norveška vlada je pristala da finansira projekat iskopavanja broda, izdvajajući 1,6 miliona dolara. Iskopavanja će započeti čim projekt odobri parlament.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti