I TO JE MOGUĆE: Objedinili crkvu i džamiju u znak hrišćansko-islamskog jedinstva! (FOTO)

Na teritoriji 46. zasebne operativne brigade u prijestonici Čečenije, gradu Groznom otvoren je prvi hramovni kompleks u istoriji snaga Ruske nacionalne garde (Rosgvardije) koji se sastoji od crkve i džamije.

Direktor Rosgvardije Viktor Zolotov je izjavio da je Rusija zemlja koja podržava tradicionalne vrijednosti, i da su vjerske institucije pouzdan oslonac.

“Otvaranje hramovnog kompleksa je simbol neraskidive veze između prošlosti i budućnosti, simbol religioznih i univerzalnih vjerovanja. Siguran sam da će u ovom hramovnom kompleksu pronaći pomoć svi kojima bude neophodna”, rekao je direktor Rosgvardije.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov je istakao da otvaranje kompleksa demonstrira jedinstvo dvije religije i složnost naroda multinacionalne Rusije.

“Prije godinu dana sam ukazao na istorijski značaj nastanka prvog hramovnog kompleksa u zemlji koji objedinjuje pravoslavnu crkvu i džamiju. Islam i hrišćanstvo pozivaju na ljubav, poštovanje svakog čovjeka i mi izjavljujemo: niko neće uspjeti da izazove mržnju među nama”, poručio je Kadirov.

Kompleks čini pravoslavni hram nazvan u čast Svetog kneza Danila Moskovskog i džamija koja će nositi ime Heroja Sovjetskog Saveza Movlida Visaitova.

U centralnom dijelu, između objekata, nalazi se objedinjavajuća ploča sa citatima iz Jevanđelja i Kur’ana.

Pravoslavni hram je izgrađen u tradiciji vladimirsko-suzdaljske arhitekture, dok je džamija napravljena u tradiciji vizantijsko-turske arhitekture.

Objekti su identični po veličini – površina je 12 sa 16 metara, visina 25 metara.

Svaki od njih može da primi do 200 ljudi. Pres-služba Rosgvardije ističe da se takav projekat realizuje prvi put u istoriji Ruske nacionalne garde.

Izvor: nova-yuga.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti