Hrvatska: Tajanstveni krugovi u Jadranskom moru su NLO piste za slijetanje? (VIDEO)

Naučna zajednica u Hrvatskoj ne zna zašto su se oko Dugog otoka pojavili pravilni krugovi u moru, ali ufolog iz Velike Gorice smatra da ima odgovore.

krugovi

“Mislim da su to graditeljske strukture koje su stvorili ljudi prije više od 20.000 godina. To su gradili kao sletne pliste za vanzemaljske brodove koji su se onuda kretali i dolazili na Zemlju”, kazao je geolog i ufolog Stjepan Zvonarić (69) iz Velike Gorice.

Tajanstvene krugove u vodi su prvi su put primijetili lani kad je splitsko udruženje Sunce istraživalo more na području Suska i Unija. Na vazdušnim snimkama su iste krugove vidjeli i duž obala Dugog otoka. Riječ je o pravilnim krugovima promjera 50 metara, na pravilnoj udaljenosti od obale i jednih od drugih.

Nameće se pitanje kako ih niko nije ranije uočio ako su tu već dugi niz godina.

“I Paški trougao je tu od doba neolitika, a otkrili su ga tek 1999. godine. Na ovim snimkama tek su lani primijetili krugove, i sad se traži odgovor. Upravo zbog tih pravilnosti u obliku i udaljenosti uvjeren sam kako je riječ o ljudskim građevinama”, kazao je Zvonarić.

U centrima krugova ništa ne raste

Naučnike i biologe zbunilo je i to što u centru kruga omeđenog morskom travom posidonijom nema drugog rastinja.

“Za tu pojavu imam dva logična objašnjenja. Zbog poremećene cirkulacije morskih struja u centru tih trava nastaju veće količine sumoporovodika. Budući da voda ne cirkuliše, koncentracija raste i utiče na sav živi svijet ondje. Drugi mogući razlog je da se ondje pojavila visoka koncentracija elektromagnetskog ili neke druge vrste zračenja pa zbog toga nema života”, nastavlja Zvonarić, koji tvrdi kako uporište u svojim teorijama pronalazi u podudarnostima s drugim svjetskim drevnim civilizacijama i sličnim naslijeđem, posebno u Rusiji.

Smatra kako su građevinske strukture u blizini Dugog otoka nekad bile nad zemljom, ali kako se površina Jadrana dizala, tako su ostali pod morem i na njih se s vremenom zaboravilo. Zaključuje kako bi trebalo dodatno istražiti o čemu je riječ. Biolozi iz udruženja ‘Sunce’ ronili su na lokalitetima kako bi otkrili i pobliže istražili o čemu je riječ, ali nisu pronašli odgovore. Autor emisije “Na rubu znanosti”, Krešimir Mišak, kaže kako se nikad nije susreo sa sličnom pojavom.

Krugovi u podmorju jednako su udaljeni od obale, međusobno su udaljeni 300 metara i svi su promjera 50 metara. Lani su se pojavili u riječkom akvatoriju, a nedavno ih se duž obala Dugog otoka prema Italiji smjestilo 28.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti