Hmmm … Sex dijeta: Uz partnera izgubite kilograme za samo pola sata

Da li je seks dovoljno snažan “potrošač” energije da ga možemo smatrati čak i nekom vrstom fizičke vježbe koja će nam pomoći da izgubimo višak kilograma

sd1

Istraživanja pokazuju da kod mlađih, zdravih žena seksualna aktivnost dovodi do trošenja 3,6 kalorija po minutu, što je oko 50 odsto energije potrošene pri umjerenom vježbanju.

Da li je upravo u tome razlog, kakva je situacija kod muškaraca i kakvo ponašanje sa novim partnerom donosi nove kilograme ili topi stare?

Zabavljanje s novim partnerom može da itekako da ugrozi vašu vitku liniju.

Ukoliko on ima manje zdrave navike u ishrani, ukoliko prestanete da idete na fitnes da biste oslobodili vrijeme da se češće viđate sa svojim dragim, ukoliko tokom zajedničkih obroka ne pazite koliko jedete ili – još gore – jedete isto koliko i on – stižu vam masne naslage munjevitom brzinom!

Međutim, “seks dijeta” može i da učini čuda za vašu liniju. Dijelom, to se pripisuje činjenici da s novim partnerom imamo češće, duže i strastvenije seksualne odnose a potrošnja kalorija nije zanemarljiva.

Ipak, nova istraživanja daju nam još bolji uvid u to šta se dešava s našim metabolizmom kad smo u novoj, sretnoj i strasnoj vezi.

Takav priliv serotonina, hormona sreće, direktno je povezan – pokazuju istraživači – s gubitkom kilograma. Serotonin šalje signal mozgu da pokrene metabolizam tako da se masne naslage munjevito pretvaraju u pogonsku energiju.

Naravno, to ne znači da treba da zaboravite na svoj fitness program onog trenutka kad se zaljubite. Koliko god da ste sretni, na vašu težinu utiču i drugi hormoni, način ishrane, vježbanje.

A ako još niste našli svoju srodnu dušu, slobodno primijenite i druge načine podizanja nivoa serotonina – to je hrana bogata triptofanima, kao što su mlijeko ili leća. Tako ste uvijek na dobitku, čak i ako vaga ne pokazuje vašu idealnu težinu.

Izvor: oslobodjenje.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti