Gdje su i šta rade: Neke od najvećih legendi Evrovizije (FOTO)

Evrovizija je takmičenje koje godinama privlači pažnju publike širom Evrope i svijeta. “Proizvela” je veliki broj kvalitetnih pjevača a nekima je bila najbolja odskočna daska za njihove karijere.

Pjesma Evrovizije (engl. Eurovision Song Contest, fr. Grand Prix Eurovision de la Chanson), prvi put je održana 1956. Predstavlja godišnji festival zabavne muzike takmičarskog karaktera sa velikim brojem zemalja obuhvaćenim televizijskim prijenosom, u kojem učestvuju izvođači iz brojnih zemalja čiji su nacionalni televizijski emiteri aktivni članovi Evropske radiodifuzne unije.

eu7

Ime festivala vezano je za televizijsku distributivnu mrežu Evrovizija (naziv pod kojim se danas najčešće podrazumijeva sama Pjesma Evrovizije) Evropske radiodifuzne unije koja pokriva potencijalnih milijardu gledalaca. Danas se putem radija i televizije, osim u Evropi, ovaj program prenosi i širom svijeta, te direktnim videolinkom putem Interneta.

eu6

U prvobitnoj verziji Evrovizijsko takmičenje ili Grand Prix imao je sedam zemalja učesnica, ali se broj iz godine u godinu sve do današnjeg dana povećavao. U istoriji održavanja Evrovizije posebno se navodi da se za učešće na takmičenju od tadašnjih socijalističkih zemalja prijavila jedino Jugoslavija, koja je prvi i posljednji put pobjedila 1989.godine. Jugoslaviju je u Luganu, gdje je Takmičenje za Pjesmu evrovizije i začeto, te godine predstavljala grupa Riva.

eu9

abba7

Grupa ABBA je jedna od najuspješnijih pobjednica Evrovizije. Nakon 1974. godine i pobjede na ovom takmičenju doživjeli su planetarnu popularnost koja traje i danas. Ostala je upamćena njihova pjesma “Waterloo”. Grupa već odavno ne postoji, ali – legenda živi.

eu2

Irac Johnny Logan (61) je na Evroviziji pobjedio čak tri puta – dva puta kao izvođač (1980, 1987) sa pjesmama “What’s Another Year” i nezaboravnom “Hold me now” i jednom kao tekstopisac (1992). Naravno i dalje se bavi muzikom, živi u Irskoj, rijetko daje intervjue jer kako kaže “često pogrešno interpretiraju njegove riječi”.

eu3

Toto Cutugno (72) je 1990. bio pobjednik na takmičenju koje je po prvi puta održano u Jugoslaviji – u Zagrebu. Sjećamo se njegove pjesme “Insieme”.

eu1

Jednu od rijetkih pobjeda Njemačkoj 1982. godine je donijela mlada, tada 17-godišnja Nicole Hohloch (50) sa pjesmom “Ein bißchen Frieden”. Ono što je posebno interesantno jeste da je tekst i aranžman napisao Ralph Siegel, takođe Nijemac, koji je do danas sa svojim pjesmama na Evroviziji učestvovao čak 21 put!

eu4

Mlada 20-godišnja Kanađanka Celine Dion (47) je 1988. nastupala predstavljajući Švicarsku i – odnijela pobjedu sa pjesmom “Ne partez pas sans moi”. Nakon toga dotakla je estradne zvijezde u Americi i širom svijeta.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti