Da li je vaša mačka sretna?

Kad nekoga volimo, želimo da on bude sretan – i želimo učiniti sve kako bismo im pomogli da budu što sretniji.

To, naravno, vrijedi i za naše krznene prijateljice s kojima dijelimo život. Uostalom, i one nas jako usrećuju. Prije svega, možete biti sigurni da, ako omogućite svojoj voljenoj mačjoj cimerici da živi životom koji u potpunosti odgovara njezinoj prirodi i potrebama, činite mnogo za njezinu sreću. S jedne strane, to uključuje odgovarajuće zanimacije s igračkama koje također odgovaraju inteligenciji pasmine, odnosno same mačke. Također, vrlo važna je i kvalitetna hrana.

Osim toga, vašoj mački je potrebna i grebalica za oštrenje kandži i ostavljanje svojeg posebnog mirisa, kao i jedno ili više skrivenih mjesta, poput mačje kućice koja je zaštićena od propuha. Ovisno o pasmini ili njezinoj prirodi, mačka treba više ili manje prostora. Ono što također čini većinu mačaka vrlo sretnom, a to vam je već sigurno jasno: maženje u neograničenim količinama!

Ako ste sve to osigurali, možete biti poprilično sigurni da je ona zadovoljna. Kako biste bili sigurni da svoju voljenu mačku činite sretnom, pitali smo kompetentne šaptačice mačkama o nepogrešivim znakovima mačje sreće. A to su njihovi odgovori.

Deset sigurnih znakova da je vaša mačka najsretnija na svijetu

1. Bezbrižna šetnjica

Vaša voljena ljubimica iznenada prolazi kroz vrt, kuću ili stan bez ikakvog razloga? Čestitamo! Učinili ste sve kako treba i vaša se mačka očito osjeća ugodno s vama. Slično djeci koja svoju sreću izražavaju trkom, i mačka pokazuje svoju nesputanu sreću.

2. Usredotočenost na igru

Vaša draga mačja cimerica igra se igračkom poput udice za mačke ili jastučićem s mačjom metvicom i čini se da je ništa ne može od toga odvratiti? Budite sigurni da uživa. Osim toga, vaša će vam ljubimica biti zahvalna ako joj posvetite što više vremena i igrate se zajedno. Ovisno o pasmini ili prirodi mačke, mačka također voli one oblike zabave koji razvijaju njezinu inteligenciju. U tu svrhu postoje odgovarajuće igračke koje treniraju sive stanice vaše ljubimice.

3. Vaša ljubimica prede

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vaša ljubimica prede. U pravilu predenje ima pozitivno značenje, ali budite svjesni da može ukazivati ​​i na bol ili strah. Međutim, vi kao vlasnik moći ćete prepoznati je li to ugodno predenje iz čistog blagostanja ili ima negativan uzrok.

4. Samo bi se mazila

Jedan od ljepših znakova da je vašoj ljubimice lijepo s vama je kad ona dođe k vama u krevet ili na kauč kako bi se sklupčala uz vas ili vas mijaukanjem poziva na kauč dok radite. Neke mačke započnu dan tako da vam uskoče u krevet, sklupčaju se uz vas i možda čak trljaju svoju njuškicu o vas.

5. Trlja svoju njuškicu o vas

Vaša ljubimica trlja njuškicu o vaš nos ili čak o različite dijelove tijela? Tada su dobre šanse da se vaša mačka osjeća tako ugodno s vama da vas želi označiti svojim mirisom.

6. Razgovorljiva je

Slično kao i kod predenja, ovo je obično vrlo pozitivan znak, ali može ukazivati ​​i na bol u određenim okolnostima. Ovdje je opet na vama kao vlasniku da pravilno protumačite znakove koje vam vaša ljubimica daje.

7. Valja se u vrtu i pokazuje trbuščić

Ako gledate kako se vaša voljena mačka izvalila u vrtu, pokazujući trbuščić, to je gotovo siguran znak da se osjeća odlično. Ako imate mačju metvicu u vrtu, sretne mačke vole se valjati po njoj. Ali čak i osušena mačja metvica u vrećici može otpustiti hormone sreće.

8. Jede s užitkom

Ponudili ste svojoj ljubimici kvalitetnu, zdravu hranu za mačke ili posebno ukusan zalogajčić na kraju dana, a vaša mačka ga jede s posebnim zadovoljstvom? Ovo je također nepogrešiv znak sreće.

9. Rep stoji poput antene

Vaša ljubimica podiže rep prema gore, a vrh repa je uvijen? Ako vas mačka tako pozdravlja, pritom vam se možda i mota oko nogu, to je siguran znak da je zadovoljna i sretna.

10. Koncentrirano promatra ptice

Ako kućna mačka zimi sjedi na svom omiljenom sunčanom mjestu uz prozor i promatra ptice vani, također možete biti prilično sigurni da se vaša ljubimica osjeća ugodno u svojem krznu. Naravno, to vrijedi i kada gleda takozvanu mačju televiziju, odnosno promatra ribe u akvariju ili u vrtnom ribnjaku. Neke mačke rado gledaju nogomet na TV-u jer im lopta izgleda kao miš. A zato što nemaju omiljeni klub, nisu tužne kad netko izgubi.

Dakle: činite vašu ljubimicu i dalje sretnom, a ona će isto učiniti i za vas! Sretno!

Izvor: zooplus.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti