Da li je kroz naš Solarni sistem prošla vanzemaljska letjelica?

Objekt nazvan 1I/2017 U1, odnosno Oumuamua (što na havajskom znači “glasnik iz daleka”), dug je oko 400 metara, s tim da mu je dužina oko 10 puta veća od širine.

muamua1

Posmatranja vrlo velikim teleskopom Evropske južne opservatorije pokazala su da je putovao milionima godina prije nego što je došao u Sunčev sistem.

Prije nešto više od 3 godine objekat sa druge zvijezde je putovao kroz naš solarni sistem. Bilo je nekih debata o tome da li je to bila kometa, ili asteroid. Ali da li je to mogla biti vanzemaljska letjelica? Pa, ne. Ali ipak, dva naučnika su istraživala vjerodostojnost takvog scenarija, naglašavajući neke jedinstvenosti u objektu nazvanom Oumuamua.

Studiju su sproveli Schmul Biel i Avi Loeb iz Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku sa Cambridgea. Oumuamua je bio čudan po tome što je prolazeći pored Sunca izgledao kao da dobija dodatno ubrzanje ispuštajući gasne materijale sa svoje površine. Međutim, Biel i Loeb su protiv takve ideje. Kažu da je malo vjerovatno da je ispuštanje gasnih materija dovelo do naglog ubrzanja objekta dužine 400 metara. Umjesto toga, kažu da se ubrzanje može objasniti “pritiskom solarnog zračenja”.

“Ako je došlo do ubrzanja zbog pritiska zračenja, onda Oumuamua predstavlja novu vrstu tanke, međuzvjezdane materije”, kažu naučnici. Sa druge strane, ako je Oumuamua oprema koja više nije operativna, ili neka vrsta sonde koja je namjerno poslata blizu Zemlje sa vanzemaljske civilizacije, trebalo bi joj 16.000 svjetlosnih godina da dođe sa bilo koje zvijezde.

“Nažalost, Oumuamua je sada daleko od Zemlje da bismo je proučavali dalje, a kamoli posjetili. Vjerovatno se nikada više neće vratiti, tako da nećemo moći da testiramo ovu teoriju”, kažu naučnici.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti