Čovjek koji je na prevaru osvojio milion funti u kvizu “Ko želi biti milioner?” (2001)

Charles Ingram do tada je imao karijeru oficira u Britanskoj vojsci. Bio je napredovao do čina majora, no nakon kviza je penzionisan naredbom vojnog odbora. 

Britanac Charles Ingram osvojio je na kvizu Ko želi biti milioner? (engl. Who Wants to Be a Millionaire?) glavnu nagradu od milion funti 10. septembra 2001. godine. On je tačno odgovorio na pitanje:

“Broj 1 sa stotinu nula poznat je pod kojim nazivom?”

A: Googol

B: Megatron

C: Gigabit

D: Nanomole

Ingram je tačno odgovorio da je taj broj A: Googol. 

Međutim, isplata njegove nagrade je obustavljena jer je Ingram uskoro optužen da je varao i to tako da su mu njegova supruga Diana i prijatelj Tecwen Whittock kašljem signalizovali koji je odgovor tačan dok ih je on jednog po jednog čitao na glas pred kamerama.

Pokrenut je sudski proces koji je potrajao 4 sedmice. Porota je vijećala 3 i po dana i na kraju proglasila Ingrama i njegove saučesnike krivim. Bračni par Ingram i prijatelj Tecwen Whittock osuđeni su na uslovne zatvorske kazne i još na plaćanje 15.000 funti novčane kazne. Morali su, osim toga, platiti i troškove sudskog procesa i troškove odbrane, tako da je bračni par ukupno morao dati 115.000 funti.

Charles Ingram do tada je imao karijeru oficira u Britanskoj vojsci. Bio je napredovao do čina majora, no nakon kviza je penzionisan naredbom vojnog odbora. On i njegova supruga nakon presude su proglasili bankrot. U međuvremenu je Ingram napisao nekoliko knjiga jer je postao poznat u medijima, a danas se bavi popravljanjem računara.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti