Budućnost iza ugla: Šta nas očekuje u 2031. godini

Stalne rasprave na temu jesmo li dostigli budućnost i šta nas čeka u godinama koje slijede potakle su nas na razgovor s Patrickom Tuckerom, zamjenikom glavnog urednika magazina The Futurist iWorld Future Society. Tucker se osvrnuo na putovanja:

Suprotno mišljenju ljudi, svemirska putovanja neće dostići svoj puni potencijal zbog toga što još uvijek nije otkriven način da se smanji cijena pogonskog goriva. Ali zato bi automobili koji sami voze mogli biti svakodnevnica. Tehnologija je već tu, no za praktičnu upotrebu prvo treba naći rješenja za dva goruća problema, snabdijevanje gorivom i sigurnost. Još uvijek je previše opasno dopustiti svima da jure naokolo.

Jedino mjesto na planeti koje bi moglo zadovoljiti sve uslove je Bliski istok, a posebno Dubai. Proizvode vlastito gorivo i grade velika zdanja, stoga bi mogli izgradnju prilagoditi automobilima koji sami voze.

Ideja o automobilima koji sami voze još uvijek je neizvediva zbog prevelike opasnosti, ulice nisu prilagođene takvom režimu vožnje, no u budućnosti novi gradovi se mogu graditi sukladno toj ideji.

Automobili bi komunicirali jedni s drugima putem Bluetootha,Wi-Fi-a ili pomoću radio valova i na taj način osigurali apsolutnu učinkovitost. Povećala bi se sigurnost, a saobraćajne gužve bi mogle postati dio prošlosti.

Kroz period od deset godina razvit će se alternativni izvor goriva, poput algi koje ne ispuštaju stakleničke plinove. Plan je da se genetskim manipulacijama proizvedu alge koje će se moći navodnjavati slanom morskom vodom i koje bi hranjive tvari uzimale iz zraka te ne bi ugrožavale ostale vrste.

Najvjerovatnije ćemo u budućnosti manje putovati, a transport robe će biti sve više robotiziran. Do 2020. godine ljudima će biti na raspolaganju tehnologija koju vojska danas koristi u svojim bespilotnim letjelicama. Teleportacija će za ljude još uvijek biti nedostižna, no postoji mala šansa za njenu primjenu na nekim sirovinama poput drveta ili vapnenca, jer u principu da bi se predmet teleportirao on mora biti prvo uništen.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti