BUĐENJE GENIJA: Malo poznati život Nikole Tesle tokom studija u Gracu

Vjerovatno već znate gotovo sve o Nikoli Tesli, ali da li vam je poznato kako je započela njegova nevjerovatna karijera?⁠

Nakon mature, Nikola Tesla je dvije godine, od 1875. do 1877. godine, pohađao Tehničku visoku školu u Gracu (današnji Tehnički univerzitet u Gracu), koja je u to vrijeme okupljala najbolje studente iz jugoistočne Evrope i sjeverne Italije. ⁠

Tu je Tesla od početka izuzetno marljivo učio, svakodnevno od 3 sata ujutru do 23 sata uveče. Spavao je veoma malo, svega četiri sata dnevno i sve slobodno vrijeme provodio u učenju. Čitao je sve što mu dođe pod ruku – 100 tomova Volterovih spisa, na primjer.

– Pročitao sam mnogo knjiga, a sa 24 godine sam mnoge znao i napamet. Posebno Geteovog Fausta – pisao je Tesla godinama kasnije o sebi iz tog perioda.

Cijenio je svoje profesore iz Graca, a oni su ubrzo uočili njegovu genijalnost.⁠ Još tada ga je zainteresovala mogućnost primjene naizmjenične struje.

Odlučujuću promjenu u Teslinom životu predstavlja manja rasprava sa profesorom Pešlom koja se ticala načina funkcionisanja nove gram-mašine. Profesor Pešl je iz Pariza dobio mašinu jednosmjerne struje, koju je koristio u jednoj vježbi 1877. godine – uz pomoć četkica mašine, koja je korištena poput motora, nastalo je kovitlanje iskri i glasni zvuci. ⁠

Tesla je primijetio da motor može da se koristi i bez četkica.

– Gospodin Tesla će postići velike stvari, ali to sigurno ne. To bi bilo kao da se sila koja djeluje pravolinijski, poput gravitacije, pretvori u kružno/krivolinijski djelujuću silu. To bi se moglo uporediti sa perpetuum mobile – nemogućom idejom – odgovorio je profesor Peši.

Iako je Tesla isprva bio zadivljen autoritetom profesora, više ga nije napuštala misao da za ovaj problem mora postojati rješenje.

Tesla je inače položio predmet tehničke fizike ocjenom “odličan”.⁠

Izvor: istorijskizabavnik.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti