Brihadisvara, Indija: Remek djelo dravidske arhitekture (VIDEO)

Indijski potkontinent je oduvijek bio nepresušni izvor čuda i čudesa, često oživotvorenih u brojnim monumentalnim hramovima

Kad je riječ o ovim arhitektonskim umjetničkim spomenicima, jedno od nezaobilaznih mjesta je i grad Thanjavur, smješten u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu. Thanjavur je drevni dravidski grad, a poseban značaj dobija u vrijeme vladavine dinastije Chola, kada postaje prijestolnicom njihovog carstva. Unutar i oko grada nalazi se preko stotinu hramova, među kojima se posebno ističe Brihadisvara, smješten u samom središtu Thanjavura.

Ovaj hram, poznat i pod imenom Rajarajeswara, prvi je hram u svijetu u potpunosti sagrađen od granita. Sagrađen je u svega nekoliko godina (1003. – 1010.) u čast vladara Rajaraje Chole I., a posvećen je Šivi. Brihadisvara je impozantna građevina pravougaonog oblika čiji vanjski zidovi dužine dvjesto sedamdeset i sto četrdeset metara označavaju njene vanjske granice. Istočnom stranom dominira trideset metara visoka kula s vratnicama (gopura) koje vode do unutrašnjih vrata urešenih simboličkim čuvarima hrama. Put prema glavnom svetištu nastavlja se nizom dvorana i otvorenih dvorišta, a u jednom od njih nalazi se paviljon s kolosalnom statuom Šivinog svetog bika Nandija, isklesanog iz jedne granitne stijene teške dvadeset sedam tona.

Iznad samog glavnog svetišta uzdiže se piramidalan toranj visine 60.95 metara (vimana), okrunjen okruglim monolitom težine osamdeset tona. Ovaj toranj ukrašen gustom ornamentikom smatra se remek-djelom dravidske arhitekture. No samo središte hrama, gdje se obavljaju obredi, mala je podzemna odaja, garbhagriha (maternica), koja izgledom podsjeća na pećinske hramove.

Tokom vladavine Rajaraje (985. – 1014.) u Brihadisvari je živjelo nekoliko stotina sveštenika, četiri stotine plesača i pedeset sedam muzičara. Danas je hram pod zaštitom UNESCO-a kao jedan od najimpresivnijih primjera indijske arhitektonske umjetnosti.

Izvor: nova-akropola.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti