Bravo za Novi Sad: Rekli ne narodnjacima, od sada klasična muzika na svim javnim mjestima

Građani Novog Sada više neće morati ići u koncertne dvorane kako bi uživali u notama klasične muzike, jer će se uskoro u vozilima Javnog gradskog saobraćaja svirati djela najvećih svjetskih kompozitora.

ns1

Novosađani su rekli ZBOGOM narodnjacima i odlučili da će se klasična muzika, osim u gradskim autobusima, puštati i u vrtićima, školama, knjižarama i na festivalima, a sve u okviru akcije “Klasika svaki dan” festivala Dunavska sonata.

Cilj Dunavske sonate je promoviranje klasične muzike u svakodnevnim situacijama, a festival će da pokuša da privoli što veći broj institucija i nevladinih organizacija da svakoga dana bar na sat vremena puštaju klasičnu muziku, piše Telegraf.

Udruženje građana “Dunavska sonata”, organizator istoimenog festivala klasične muzike, realizira projekat “Klasika svaki dan” u okviru kog će javnim službama, organizacijama i preduzećima, kao i privatnim kompanijama, biti omogućeno da potpuno besplatno u svojim prostorijama reprodukuju djela klasične muzike.

Javni gradski saobraćaj, vrtići itd. će biti obuhvaćeni prvom fazom projekta, a u drugoj fazi projekta uključit će se i domovi zdravlja, državne i privatne bolnice, ljekarske ordinacije, knjižare, tržni centri, javne službe.

Udruženje će obezbjeđivati diskove sa kompozicijama koje će na najbolji način omogućiti širokoj publici da uživa u najlepšim djelima klasične muzike.

Organizatori vjeruju da će na ovaj način biti podignut nivo kulture u javnim prostorima. Playlistu kompozitora i kompozicija sačinili su stručni konsultanti festivala klasične muzike “Dunavska sonata”.

Kako u udruženju navode cilj projekta je da Novi Sad postane prvi grad u Jugoistočnoj Evropi u kom se klasična muzika sluša na svim javnim mjestima i prostorima.

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti