Bizarno (samo)ubistvo Ronalda Opusa: Čudan slučaj trenutne karme

Na godišnjoj svečanoj večeri Američkog udruženja forenzičara održanoj 1994. godine, predsjednik udruženja Don Harper Mills sve prisutne iznenadio je bizarnom pričom i pravnim zavrzlamama nastalim na osnovu jednog izuzetno neobičnog slučaja.

U mrtvačnicu je dopremljen pokojnik Ronald Opus a mrtvozornik je nakon pregleda tijela ustanovio da je smrt izazvana prostrijelnom ranom na glavi izazvanoj pucnjem iz sačmarice. Istraga je međutim vodila u tom smjeru da je pokojni skočio sa vrha deseterospratnice s namjerom da počini samoubistvo, čak je i ostavio poruku prije tog čina.

Međutim nakon skoka i prilikom leta prema dole dok je tijelo padalo u ravnini s 9. spratom sasvim slučajno, samoubica je upucan sačmaricom u glavu. Daljnjom istragom je čak utvrđeno da Ronald Opus čak niti ne bi uspio izvršiti samoubistvo jer se još jedan sprat niže, tačnije na 8. spratu nalazila se sigurnosna mreža koju su postavili perači prozora, pa tako Ronald da nije ubijen iz sačmarice ne bi uspio skočiti sa zgrade i počiniti samoubistvo već bi upao samo 2 sprata niže u sigurnosnu mrežu.

Ova čitava zbrka izvazvala je kod forenzičara drugi problem i to pravne prirode slučaja: da li se radi o samoubistvu ili ubistvu. U sobi na 9. spratu stariji par se svađao i suprug je ne znajući da je puška uopšte napunjena kako je kasnije tvrdio prijetio ženi, ali je promašio i puška je prilikom slučajnog opaljenja pogodila kroz prozor samoubicu koji je u tom trenutku padao prema dnu zgrade. Kada osoba pokuša ubiti osobu A, a pritom slučajno ubije osobu B, osoba postaje krivac ubistva osobe B. Stariji je gospodin optužen za ubistvo, međutim pošto je više puta prijetio svojoj ženi sa puškom (za koju su oboje tvrdili da je bila inače prazna), i nije imao namjeru ubiti svoju ženu, sve je na kraju proglašeno nesretnim slučajem. U slučaj je bila umješana još jedna osoba, odnosno sin ovog starijeg para koji je 6 sedmica prije navodnog ubistva napunio pušku mecima, (zbog razmirica s majkom koja mu je uskratila novac), a sin je poznavajući oca i njegove učestale prijetnje puškom napunio pušku nadajući se da će otac jednom prilikom zaista i ubiti majku ne znajući da je puška nabijena.

Na kraju se ispostavilo da je samoubica Ronald Opus zapravo sin navedenog para i da se bacio sa zgrade zapravo razočaran jer njegova namještaljka nije uspjela i otac nije ubio majku. Slučaj je na kraju zaključen s pretpostavkom da se zapravo radi o samoubistvu.

Izvor: ce-4.forumotion.com/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti