Astrofizičar tvrdi da zna izgraditi vremeplov: Pravi vremensku mašinu kako bi spasio pokojnog oca

Ronald Mallett inspiraciju je pronašao u teoriji relativnosti Alberta Einsteina, odnosno u geometrijskoj teoriji koja postulira da prisutnost mase i energije “zakrivljuju” prostor i vrijeme

Premda će se na prvu učiniti da je riječ o prvoaprilskoj šali, uvaženi fizičar Ronald Mallett zaista je na pragu početka izrade vremenske mašine kako bi spasio pokojnog oca kojem je posvetio sav svoj rad.

Mallet se nada kako će mu u ostvarenju cilja pomoći jednačina do koje je došao, a koja bi mogla u potpunosti promijeniti pogled ljudi na vrijeme ukoliko se utvrdi da je ispravno postavljena.

Od početka realizacije dijeli ga – novac; mora ga prikupiti kako bi mogao nastaviti izradu studije vremenske mašine.

Profesor na univerzitetu u Connecticutu (76) bez oca je ostao kada mu je bilo samo deset godina, te se još tada čak zakleo da će se pokušati vratiti kroz vrijeme kako bi ga mogao upozoriti na srčani udar.

Inspiraciju je pronašao u teoriji relativnosti Alberta Einsteina, odnosno u geometrijskoj teoriji koja postulira da prisutnost mase i energije “zakrivljuju” prostor i vrijeme.

U realizaciji nauma će mu uz potencijalne investitore nastojati pomoći i kolega Chandra Roychoudhuri, laserski fizičar, kojemu je zadatak izgraditi protoip mašine podignute na spomenutoj jednačini.

“Ljubav prema mome ocu snažna je kao i prije 60-tak godina. On će mi biti u mislima i kad se nađem na samrtnoj postelji. Njegova prerana smrt me upravo učinila čovjekom kakav sam danas”, rekao je za Washington Post fizičar koji je dugo na jednačini radio u tajnosti kako ga kolege ne bi proglasile ludakom.

Pogledajte i poslušajte kako je svoju teoriju svojevremeno pokušao objasniti na CNN-u:

Izvor: dnevnik.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti