Anunnaki, Bep Kororoti: “Glasnik sa neba” koji se spustio u prašumu Amazona i iza sebe ostavio bogato naslijeđe

U drevnim legendama Kayapo indijanaca iz brazilske prašume, govori se o misterioznom stvorenju koje se “jednom iznenada pojavilo u naselju”. Nazvali su ga Bep Kororoti.

Pridošlica je bio odjeven u “bo” – odijelo koje ga je pokrivalo od glave do pete. U rukama je držao palicu – “oružje groma”. Kada je ovo stvorenje ušlo u selo, stanovnici su se užasno uplašili i sakrili. Međutim, bilo je odvažnih koji su počeli napadati stranca. Ali nisu uspjeli učiniti ništa nažao “nebeskom glasniku”. Njihove batine i koplja jednostavno su se odbijali kad bi dotaknuli “bo”.

Bep Kororoti se indijancima pokazao kao “dobar bog”. Kako bi pokazao ljudima svoju snagu, podigao je “oružje groma”, uperio ga u drvo, a ono se pretvorilo u prah, uperio ga je u kamen i on se srušio. Predanje kaže da je Bep Kororoti ostao u selu i tamo proveo mnogo godina. Učio je stanovnike brojanju, pokazao kako se zacjeljuju rane, poboljšao njihove metode lova i unio mnoge promjene u život plemena.

Međutim, iako je lovio sa svima, nikada nije jeo hranu Kayaposa.

Nakon nekog vremena, “nebeski glasnik” se i oženio, odabravši za ženu mladu djevojku iz plemena, a ubrzo je Bep Kororoti dobio djecu. Legenda ističe da su novi Kayapoi bili “drugačiji od svih ostalih” i puno pametniji od ostalih stanovnika.

Bep Kororoti pobrinuo se da saznanje koje je prenio na pleme ne nestane. Zbog toga je “sakupio nekoliko mladića i djevojaka i naučio ih svakojakoj mudrosti”.

Jednom je “glasnik s neba otišao na visoku planinu da se s nje ponovo popeo na nebo”. Gotovo cijelo pleme krenulo je za njim da isprati svog dobročinitelja. Bep Kororoti se popeo na planinu, gdje se “na njega spustio oblak, gromovi su odjeknuli, munje su sijevnule”, prašina i dim obavili su sve prisutne.

“U gorućem oblaku” Bep Kororoti je nestao u nebeskim visinama … Domoroci nisu zaboravili svog “učitelja”.

Kayapos Indijanci su do naših vremena sačuvali običaj slavljenja “boga Bep Kororotija”. Kayaposi tkaju ritualnu odjeću od palminog lišća, koja simbolizuje sliku božanstva, njegov kostim “bo”. Oni se u njih oblače i izvode razne ritualne plesove. Plesači u rukama drže štapiće za dlanove, koji predstavljaju tajanstveno “oružje groma”. Prema istraživačima, ritualna odjeća Indijanaca upečatljivo podsjeća na moderna svemirska odijela.

Izvor: chistenkoeschool.ru

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti